UNESCO helyszínek, amiket meg kell látogatnod a nyáron

Ha az idei nyáron mellőznéd a külföldi vakációkat, akkor sincs ok panaszra, hiszen számtalan csodálatos helyre bukkanhatsz az országhatáron belül is. Magyarország több világörökségi helyszínnel rendelkezik, amit neked is érdemes felkeresni még a nyáron.

A világörökségi helyszínek célja az emberiség kulturális és természeti örökségének védelme és azok nyilvántartásba vétele, amihez Magyarország 1985-ben csatlakozott. Eddig nyolc helyszínnel képviselteti magát országunk, amit mindenképpen látnod kell.

A fővárosban

Forrás: MediaWorks

Budapest számtalan csodával várja a helyieket és a vendégeket egyaránt. Hányszor álltál meg a Duna-parton és gyönyörködtél a látképben? A Budai Várnegyed pedig az egyik legikonikusabb pontja a városnak, ami egyetlen városlátogatásból sem maradhat ki. Tudtad, hogy mind a Duna-part látképe, mind a Budai Várnegyed az UNESCO világörökség részét képezik? 1987-től kulturális örökségként tartják számon őket.

Vissza a hagyományokhoz

Forrás: Magyar Értéktár

1987-ben még egy kulturális - kultúrtáji világörökséggel bővült a lista. Ez pedig nem más, mint Hollókő ófalu és táji környezete. Az Ófalu 67 védett fehérre meszelt, tornácos, deszkamellvédes, kontyolt palóc parasztházat tartalmaz. A faluban élő 380 fős lakosság pedig az ország közepének kincsesdoboza. Teljes időutazáson vehetünk részt, kipróbálhatjuk a fazekasságot vagy a szövést. Megkóstolhatjuk az eredeti palóc ízeket, mint például az eredeti palóclevest, tócsnit vagy görhét.

Barlangászatra fel

Forrás: MediaWorks

Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai Szlovákiával közös örökségként került az UNESCO világörökség része közé 1995-ben. A karsztvidék területén jelenleg több, mint 1.400 barlang ismert. Az ide látogatók álló- és függőcseppkövek legkülönbözőbb formái mellett cseppkőoszlopokat is szemügyre vehetnek. Nincs is jobb program egy meleg nyári napon, mint egy hideg barlangban időzni.

A vallás mélyén

Forrás: Csodálatos Magyarország

Az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és közvetlen természeti környezete 1996-ban csatlakozott a kulturális világörökségek sorába. A román, korai gót, késői gót és reneszánsz elemeket egyaránt tartalmazó Pannonhalmi Főapátság hazánk egyetlen épen maradt bencés épülete. Azon kívül, hogy jelenleg is ezen hagyományokat követik, a több mint 300 000 kötettel rendelkező könyvtáruk ma a világ legnagyobb bencés gyűjteménye.

Természeti örökség

Forrás: MediaWorks

A 74 865 ha területnyi "Hortobágyi Nemzeti Park – a Puszta" néven került világörökségi jegyzékbe 1999-ben. Bekerülésének oka egyrészről a több ezer éves hagyományos tájhasználatok ép és látható nyomainak fenntartása. Másrészről pedig a magyar Puszta egy pásztortársadalom által formált kultúrtáj kivételes fennmaradt példájaként jegyezték be. Ez azért különleges, mert a világon összesen csupán 7 világörökségként bejegyzett helyszín szerepel, ami pásztorkodással foglalkozik. Valójában a mai nemzeti park teljes területe nem tartozik hozzá, hiszen a cím elnyerése óta számtalan bővülés történt.

Amit Pécset látnod kell

Forrás: MediaWorks

Pécsi ókeresztény sírkamrák 2000-ben kerültek a kulturális világörökségek listájára. A Cella Septichora Látogatóközpont területén a késő római kori, részben ókeresztény sírok és sírépítmények tekinthetők meg. Kisméretű, családi sírkamráktól kezdve a nagyobb közösségi sírboltokig és temetői építményekig festett, bibliai jelenetekkel és ókeresztény szimbólumokkal díszített formájukban tekinthetőek meg.

Kultúrtáji érték

Forrás: MediaWorks

Fertő-tájat 2001-ben vették fel a kulturális és kultúrtáj örökségekhez Ausztriával közösen. A világörökség magyar részéhez tartozik a Fertő-Hanság Nemzeti Parkon kívül több part menti település is, mint például Nagycenk, Hegykő vagy Fertőd. A legismertebb Fertőd, ahová a város legszebb barokk épületébe, az Esterházy-kastélyba feltétlenül el kell látogatnod, ha erre jársz.

Boros nemzet

Forrás: MediaWorks

A Tokaji Történelmi Borvidék 2002-től képezi a világörökség részét. Közigazgatásilag 27 településből áll. Különlegessége abban rejlik, hogy a világ első zárt borvidéke. A történelmi borpincékben találkozik a kaukázusi és a római borkultúra, népek és vallások települési öröksége és építészeti emlékei. A vidék erdői adják a hordó anyagához a kocsánytalan tölgy fáját, miocén-kori ősszőlő lelőhelye és a nemes pincepenész élőhelye is egyben.

Bakancslistára fel, minden magyarországi UNESCO helyet meg kell látogatni legalább egyszer, de nem garantáljuk, hogy egy alkalommal betelsz velük.