Hagyományos VS. amerikai palacsinta
Legyen óriás, édes vagy sós, a palacsintát minden formájában imádjuk. Ha te sem tudsz dönteni a hagyományos magyar és a klasszikus amerikai közül, akkor most jó hírünk van, hiszen mind a kettőhöz kipróbált és biztos receptet hozunk.
Amíg az Egyesült Államok tipikus reggelije a juharszirupos édesség, addig hazánkban főként desszert formájában szokás fogyasztani. Egyre elterjedtebbek óriás sós változataik is, mely az ebéd fő fogásának is megfelel. A hozzávalók tekintetében nincs sok eltérés, de mindenképpen szerezd be hozzájuk a megfelelő méretű palacsintasütőket. Készítsd el gyorsan és egyszerűen a mennyei édességeket te is.

Hagyományos palacsintaAz étel latin neve placenta, vagyis lepény volt. Ebből származik palacsinta szavunk, amely a középkorban román közvetítéssel került hazánkba. Az első recept leírásokat tartalmazó feljegyzések a XV. század közepéből származnak. Az első magyar nyelvű leírás a készítésről, a XVI. század végi erdélyi fejedelmi udvar főszakácsának írt szakácskönyvében található.

Hozzávalók:
- 2 tojás
- 1 (lapos) ek cukor
- 1 tk só
- 2 ek olaj
- 12 (púpos) ek liszt
- 7,5 dl tej
- 1 tk sütőpor
Elkészítés:
- A két felvert tojást egy robotgép segítségével habosra verjük a kristálycukorral.
- A lisztbe keverjük a sütőport és egy csipet sót majd a tejjel felváltva adagoljuk a tojásos cukros masszához.
- Amint elfogyott a tej és a liszt is, elkezdhetjük sütni a palacsintatésztánkat a kiolajozott és előmelegített serpenyőben.
Amerikai palacsintaMár az ókori Görögországban ismert és kedvelt volt a mai amerikai reggelihez hasonló változata, amelyet versekben is megénekeltek az időszámításunk előtti V. században. Az Egyesült Államokban csupán az 1700-as évek végén jelent meg. Annyira népszerűvé vált, hogy még külön palacsinta nap is született, a Pancake Day. A farsangi időszak végén a Húsvét előtti nagyböjt időszakában a húshagyó kedd napján ünneplik.

Hozzávalók:
- 225 gramm liszt
- 1 db tojás
- 3 dl tej
- 1 csomag sütőpor
- 3 ek cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- fahéj ízlés szerint
Elkészítés:
- A feltört tojást habosra keverjük a kristálycukorral és az egy csomag vaníliás cukorral.
- A lisztben elkeverjük a sütőport és a tejjel felváltva adagolva elkeverjük a tojásos masszával.
- Fahéjjal ízesítjük majd a kiolajozott és előmelegített serpenyőben elkezdjük sütni.
Hagyományos vs amerikaiAz elkészítés módjában figyelnünk kell arra, hogy a magyar palacsinta tésztája hígabb és egy lapos palacsintasütőben szinte papír vékonyra kell sütni. Ha a széle megrepedezne, adjunk hozzá egy kis olajat, ha pedig leragad a sütő aljára valószínűleg túl sok cukrot adtunk hozzá.
Az amerikai palacsinta esetén egy sűrűbb tésztára számíthatunk, amit kisebb adagokban és vastagabb formában kell sütni. Ahhoz, hogy a belseje se maradjon nyers érdemes alacsony hőfokon készíteni, szükség esetén fedővel letakarni. Tálalhatjuk juharsziruppal, csokoládé vagy gyümölcs öntettel, nutellával és tejszínhabbal. A hagyományosat pedig megtölthetjük kakaóval, túróval vagy lekvárral.
Nektek mi a kedvenc palacsinta kombinációtok? Írjátok meg a facebook poszt alatti kommentben. További alaprecepteket is megtalálsz fapados főzőiskolánkban.