Hagyományos VS. amerikai palacsinta

Legyen óriás, édes vagy sós, a palacsintát minden formájában imádjuk. Ha te sem tudsz dönteni a hagyományos magyar és a klasszikus amerikai közül, akkor most jó hírünk van, hiszen mind a kettőhöz kipróbált és biztos receptet hozunk.

Amíg az Egyesült Államok tipikus reggelije a juharszirupos édesség, addig hazánkban főként desszert formájában szokás fogyasztani. Egyre elterjedtebbek óriás sós változataik is, mely az ebéd fő fogásának is megfelel. A hozzávalók tekintetében nincs sok eltérés, de mindenképpen szerezd be hozzájuk a megfelelő méretű palacsintasütőket. Készítsd el gyorsan és egyszerűen a mennyei édességeket te is.

Forrás: 123rf

Hagyományos palacsintaAz étel latin neve placenta, vagyis lepény volt. Ebből származik palacsinta szavunk, amely a középkorban román közvetítéssel került hazánkba. Az első recept leírásokat tartalmazó feljegyzések a XV. század közepéből származnak. Az első magyar nyelvű leírás a készítésről, a XVI. század végi erdélyi fejedelmi udvar főszakácsának írt szakácskönyvében található.

Forrás: 123rf

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 1 (lapos) ek cukor
  • 1 tk só
  • 2 ek olaj
  • 12 (púpos) ek liszt
  • 7,5 dl tej
  • 1 tk sütőpor

Elkészítés:

  1. A két felvert tojást egy robotgép segítségével habosra verjük a kristálycukorral.
  2. A lisztbe keverjük a sütőport és egy csipet sót majd a tejjel felváltva adagoljuk a tojásos cukros masszához.
  3. Amint elfogyott a tej és a liszt is, elkezdhetjük sütni a palacsintatésztánkat a kiolajozott és előmelegített serpenyőben.

Amerikai palacsintaMár az ókori Görögországban ismert és kedvelt volt a mai amerikai reggelihez hasonló változata, amelyet versekben is megénekeltek az időszámításunk előtti V. században. Az Egyesült Államokban csupán az 1700-as évek végén jelent meg. Annyira népszerűvé vált, hogy még külön palacsinta nap is született, a Pancake Day. A farsangi időszak végén a Húsvét előtti nagyböjt időszakában a húshagyó kedd napján ünneplik.

Forrás: 123rf

Hozzávalók:

  • 225 gramm liszt
  • 1 db tojás
  • 3 dl tej
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 ek cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fahéj ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A feltört tojást habosra keverjük a kristálycukorral és az egy csomag vaníliás cukorral.
  2. A lisztben elkeverjük a sütőport és a tejjel felváltva adagolva elkeverjük a tojásos masszával.
  3. Fahéjjal ízesítjük majd a kiolajozott és előmelegített serpenyőben elkezdjük sütni.

Hagyományos vs amerikaiAz elkészítés módjában figyelnünk kell arra, hogy a magyar palacsinta tésztája hígabb és egy lapos palacsintasütőben szinte papír vékonyra kell sütni. Ha a széle megrepedezne, adjunk hozzá egy kis olajat, ha pedig leragad a sütő aljára valószínűleg túl sok cukrot adtunk hozzá.

Az amerikai palacsinta esetén egy sűrűbb tésztára számíthatunk, amit kisebb adagokban és vastagabb formában kell sütni. Ahhoz, hogy a belseje se maradjon nyers érdemes alacsony hőfokon készíteni, szükség esetén fedővel letakarni. Tálalhatjuk juharsziruppal, csokoládé vagy gyümölcs öntettel, nutellával és tejszínhabbal. A hagyományosat pedig megtölthetjük kakaóval, túróval vagy lekvárral.

Nektek mi a kedvenc palacsinta kombinációtok? Írjátok meg a facebook poszt alatti kommentben. További alaprecepteket is megtalálsz fapados főzőiskolánkban.