Tudtál róluk? Állatok, amelyek különleges képességekkel rendelkeznek II. rész

Biztosan te is álmodtál már arról, hogy szupererővel rendelkezel. Ezeknek az állatoknak erre nincs szükségük, hisz az egész életüket egy olyan különleges tulajdonsággal élik le, ami akár egy képregényhős speciális tulajdonsága is lehetne.

Az állatvilág képviselői rengeteg olyan képességet tudhatnak magukénak, aminek köszönhetően egészen elképesztő dolgokra képesek, ahogy előző cikkünkben is olvashattad. Mi emberek csak ámulattal tudjuk csodálni őket, megéri utánajárni ezeknek a különlegességeknek is.

1. Sárkány millipedes

A legtöbb embert nem igazán érdeklik a bogarak és a rovarok maguk körül, ám ezekről a furcsa kis lényekről megéri említést tenni. A különleges, vöröses-rózsaszínes állatok különleges képességgel rendelkeznek, ugyanis védekezésként hidrogén-cianidot termelnek. Ennek egészen finom, mandula illata van, ám ennek ellenére érdemes tőlük távol maradni. Az ízeltlábú faj Thaiföldön a legelterjedtebb, ezért ha oda tervezel utazni, jegyezd meg, az erős rózsaszínes állatkáktól távol kell maradni.

A vöröses-rózsaszínes állatok különleges képességgel rendelkeznekFotó / 123RF

2. Lazacok

Bár elég nevetségesen hangzik elsőre, a lazacok éppúgy említésre méltóak, mint a többi élőlény a listán. Röviden az életükről azt kell tudni, hogy a folyókban születnek, majd onnan a tengerekbe úsznak, íváskor pedig visszatérnek a folyóvizekbe. Mégis hogyan képesek arra, hogy visszataláljanak? Az óceánból a Föld mágneses terének érzékelésével képesek visszatérni azokra a területekre, ahol megszülettek, ami valljuk be, egészen különleges képesség.

Bár elég nevetségesen hangzik elsőre, a lazacok éppúgy említésre méltóak, mint a többi élőlény a listánFotó / Shutterstock

3. Elektromos áramot termelő tengeri élőlények

Több olyan tengeri élőlény létezik, amelyek különböző célokból képesek arra, hogy elektromos áramot termeljenek. Képességük abban rejlik, hogy izomszöveteik kis galvánelemként működnek, melyek segítségével a kémiai energiát elektromos árammá alakítják át. Ezekről a különleges fajokról bővebben az Origo Tudomány rovatában olvashatsz.