A magyar nyelv szépségei - szavak, amelyeket csak a vérbeli borsodiak értenek

A magyar egy rendkívül változatos és különleges nyelv, a különféle nyelvjárásoknak köszönhetően pedig előfordul, hogy olykor két magyar ember is nehezen érti meg egymást. Cikkünkben olyan szavakat gyűjtöttünk össze, amelyeket csak a vérbeli borsodiak ismernek és használnak a mindennapokban.

Ha nem vagy borsodi, de kíváncsi vagy rá, hogy mit jelenthetnek az olyan szavak, mint a furik vagy a makuka, akkor mindenképpen olvass tovább.

Süsü

Ha Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jársz és meghallod ezt a szót, egyáltalán nem biztos, hogy az illető a mindenki által jól ismert sárkányra gondol. Valószínűbb, hogy a kapucnira céloz ezzel, Borsodban ugyanis gyakran használják ennek szinonimájaként a süsüt.

Furik

Bár ez a szó egy egzotikus madár nevének tűnhet, valójában semmi köze nincs az állatokhoz. A furik Borsod megyében egyenlő a talicskával, a helyiek pedig rendkívül gyakran használják.

Csikarás

Ha egy borsodival beszélgetszt, és elhagyja a száját az a szó, hogy "megcsikar", akkor semmiképp ne gondold, hogy a hasára céloz ezzel. A térségben ugyanis gyakori, hogy a csikarást és karcolást egymás szinonimájaként használják.

Szavak, amelyeket csak a vérbeli borsodiak értenekFotó / 123RF

Makuka

Ha ki kéne választanunk a listáról egy szót, ami megkaphatná a "tipikus borsodi" jelzőt, akkor mindenképpen ez lenne az. A makuka szó a magocskából eredeztethető, és a napraforgómagra, vagy más néven szotyira szokás használni.

Dumó

Nem, ez nem elírás, és nem a jól ismert elefántra, Dumbóra célzunk ezzel a szóval. A dumó ugyanis a borsodiak számára nem jelent mást, mint a kenyér végét.

Levonó

A makuka után ez a szó is rendkívül gyakori a borsodiak szótárában. A levonó nem jelent mást, mint öntapadós matricát, ez az elnevezés pedig jobban belegondolva igazából teljesen jól magyarázza önmagát.

Ha szívesen olvasnál még hasonlóan érdekes magyar szavakat, a Ripost cikkében megteheted.