5 találmány, amit a spanyoloknak köszönhetünk

A spanyolok közismertek történelmükről, sporteredményeikről, művészeikről és irodalmukról is. A sor itt még nem ér véget, ugyanis korszakalkotó, napjainkban is használt eszközöket hagytak örökül az egész világra. Te hallottál már spanyol találmányokról?

Egy korábbi cikkünkben már bemutattuk a kevésbé közismert magyar találmányokat, amelyek nem kaptak akkora népszerűséget, mint a Rubik kocka, golyóstoll és társai. Következő cikkeinkben végig veszünk más nemzeteket is, mit köszönhetünk nekik.

1. Ha már tenger, akkor tengeralattjáró

Tengeri nemzetként nem meglepő, hogy a spanyolok mindig élen jártak a hajózásban, de a tengeralattjáró feltalálásával teljesen újat alkottak a vízi közlekedésben. Isaac Peral a 19. század végére forradalmasította az elképzeléseket és megalkotta az első elektromos árammal működő merülő hajót. 1888-ban sikeresen megtette első útját, és az érdeklődők még ma is megtekinthetik a murciai Cartegana városában. A tengeralattjáró a helyi múzeum tulajdonát képezi és szökőkúttá alakítva díszíti a várost.

2. Ha háború alatt nem lehet focizni, akkor jöhet a csocsó

Forrás: MediaWorks

A sokak által kedvelt csocsó, azaz spanyolul futbolín, a kocsmák elengedhetetlen kelléke, szintén egy spanyol férfihez köthető. Alejando Campos (becenevén Finisterre) valósította meg a spanyol polgárháború idején. Finisterre 1936-ban egy bombázás miatti sérüléséből lábadozott Montserrat kórházában, amikor született az ötlet. A kórházban lévő gyerekeket elnézve úgy gondolta „ha az asztali tenisz egy olyan játék lehet, amit nagyon szeretnek, akkor lehetne egy ilyen az asztali foci is".

Ebből született az első csocsó Francisco Javier Altuna asztalos segítségével fenyőfa dobozból, fa játékosokkal és parafa labdával. A háború miatti első sikerek viszont elmaradtak, csak később indult meg a tömeggyártás Valenciában. Ezzel egyidejűleg angol mintára összezárt lábú játékosokkal is piacra került Harold Searles Thorton ötleteként. Érdekesség, a világ legdrágább csocsóját Stéphane Cipre francia szobrász 6 hónapos munkáját 80.000 euróra becsülték és súlya 100 kg.

3. Gitár

Forrás: The Metropolitan Museum of Art

A 13. században jelent meg Spanyolországban, a vihuela változatként. Kirobbanó népszerűsége a 16. században kezdődött és csaknem két századdal később érte el mai formáját. Egyszerre közel egy időben több helyen is népszerűvé vált így nem jegyeztek fel egyetlen nevet a gitár ősének megalkotójaként. Az elektromos gitárhoz viszont már személyt is tudunk társítani, a dél amerikai származású Les Paul a kitalálója és megalkotója.

4. Pálcika + cukorka = nyalóka

Forrás: AFP

Sok szülő és fogorvos gondolhat Enric Bernatra, aki a gyerekek és édesszájúak egyik kedvenc édességének, a Chupa Chups nyalókának alkotója. Ő volt az, aki 1958-ban fogott egy pálcikát és rátett egy cukorkát. Ezzel sok ezer gyermek problémáját megoldotta, hogy többet nem lesz ragacsos a kezük az édesség után. A logóját maga Salvador Dalí tervezte 1969-ben. A név a spanyol chupar, vagyis szopogatni szóból származik. A Chupa Chups elnevezés az első reklámban hangzott el, a többi pedig már történelem.

5. A háztartások megmentője

Forrás: AFP

Sok nő hálás Manuel Jalónnak, annak a feltalálónak, aki egy amerikai út hatására 1956-ban megalkotta az első ma is használt felmosót. Ezzel sok milliárd nő életét könnyítette meg, hogy a hajolgatás helyett megreformálta a padlótisztítást. Találmánya hamar megfelelt a piaci igényeknek, így 1958-ban már meg is alapította saját vállalatát. A felmosón kívül, szintén Manuel Jalón nevéhez köthető az eldobható injekciós tű megalkotása is.

Szubjektív vélemény alapján került kiválasztásra ezen néhány találmány, de a sor itt még nem ér véget. Az egérpadtól kezdve, a fogamzásgátló tablettán át, a hegyezőt, a tűzőgépet, a siklót és megannyi egyéb találmányt köszönhetünk még a spanyoloknak.