Óriási baklövések: 5 dolog, amit jobb, ha nem osztasz meg magadról a neten

Bizonyára téged is elkapott már a vágy, hogy megoszd sikereidet a neten barátaiddal, ismerőseiddel, ám azt érdemes szem előtt tartanod, hogy az az információ, ami felkerül a világhálóra, nem feltétlenül csak azokhoz a személyekhez fog eljutni, akiknek címezted.

Egyre nehezebb megállni, hogy ne ossz meg fotókat, videókat a neten, akár magadról vagy esetleg nézeteidről, érdeklődési körödről. Ezzel nincs semmi baj addig, amíg ez nem lép át egy bizonyos határt. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy cenzúráznod kellene saját magad, inkább arra fontos figyelni, hogy túl személyes adatokat ne publikálj magadról.

A legfontosabb dolgok, amiket jobb, ha nem osztasz meg a közösségi média felületeken:

1. Pontos címed, lakhelyed

Sose posztolj olyan tartalmakat, amik pontosan megmutatják, hogy hol laksz. A város vagy falu neve még nem gáz, de sose oszd meg nyilvános tartalomként a lakcímed.

2. Hivatalos dokumentumokat

Az adataidat fontos megvédened, ezért sose tölts fel olyan képeket, dokumentumokat a közösségi médiára, amelyek személyes adatokat közölnek rólad.

3. Pénzügyeidről

Egyértelmű, hogy senkinek sem kell tudnia azt, milyen anyagi helyzeted van. Sem hencegni, sem panaszkodni nem kell ezzel kapcsolatban a neten, csak a hozzád legközelebb állókkal oszd meg az ilyen jellegű sikereidet vagy problémáidat.

4. Beszélgetéseket, screenshotokat

Sokan szoktak úgy beszélgetés részleteket posztolni, hogy kitakarják az üzenet küldőjének nevét, ám valószínűleg ez sem a legjobb megoldás, hogy a világgal közölj valamit az adott személyről. Beszéljétek meg négyszemközt a dolgaitokat, a privát beszélgetések senki másra nem tartoznak, csak a két emberre, akik között zajlott.

Fotó / 123RF

5. Képeket beleegyezés nélkül

Sose tegyél ki olyan fotókat másokról, amelyekbe nem egyeztek bele. Nem csak azért, mert az feltétlenül egy rossz kép róla, vagy esetleg következményeket vonhat maga után munkahelyén vagy az egyetemen, suliban, hanem mert egyszerűen nem illik. Nem igényel sok energiát az, hogy megkérdezd az ismerősödet, hogy kiteheted-e a képet. Ha igen lesz a válasz, posztolj nyugodtan, de ha nem, akkor maximum te nézegesd a képet egyedül, mint emléket.