Ahol az ünnepi asztalra kutyahús kerül - sokkoló tények Kínáról, amiket még biztosan nem hallottál

Kína a világ egyik legnagyobb és legbefolyásosabb országa, emellett pedig számos olyan tény kering az ott élők kultúrájával, szokásaival kapcsolatban, amelyek csak kitalációnak tűnnek, pedig teljes mértékben a valóságot tükrözik. Ezek közül gyűjtöttünk most össze néhányat.

Egy-két dolgot biztosan hallottál már korábban is az itt felsorolt érdekességek közül, de valószínűleg azt hitted, hogy ez mind csak kitaláció. Ezek a (számunkra sokszor bizarr) szokások viszont nagyon is valóságosak.

Kutyahús-fesztivál

Valószínűleg nem szolgál számodra újdonságként, ha azt mondjuk, hogy ugyan mi házikedvencként tartjuk őket, a kínaiak nem vetik meg a kutyahús fogyasztását. Olyannyira nem vetik meg, hogy minden évben a nyári napforduló idején kutyahús-fesztivált rendeznek az ország délnyugati részén található Yulin városában.

Minden évben a nyári napforduló idején kutyahús-fesztivált rendeznek az ország délnyugati részén található Yulin városában.Fotó / AFP

Kötelező látogatás a rokonoknál

Bármennyire hihetetlennek is hangzik, Kínában törvény kötelezi az embereket arra, hogy bizonyos időnként látogatást tegyenek idősödő rokonaiknál. A kormány ezzel a szabállyal próbálja megelőzni az öregek elmagányosodást.

Kínában törvény kötelezi az embereket arra, hogy bizonyos időnként látogatást tegyenek idősödő rokonaiknál.Fotó / AFP

Szellemházasság

Igen, ez pontosan azt jelenti, amire gondolsz. Az ázsiai országban hagyománya van az olyan házasságoknak, ahol az egyik (vagy mindkét) fél halott. Ennek egyik valószínűsíthető oka lehet az, hogy Kínában szégyenteljes a szülők számára, ha nem sikerül kiházasítaniuk a lányukat, ezért dönthetnek a szellemházasság mellett. Több fajtája is létezik ennek a jelenségnek, melyekről itt olvashatsz bővebben.

Reinkarnáció csak engedéllyel

Szintén egy rendkívül különös szokás, de 2007 óta törvény mondja ki az országban, hogy annak a személynek, aki halála után reinkarnálódni szeretne a kormány engedélyét kell kérnie írásban, ellenkező esetben a szertartás illegálisnak van minősítve.

Nincs Facebook

Bár mindenki előszeretettel szeret azzal poénkodni, hogy aki nincs fent Facebookon az nem is létezik, ezt elég nehéz lenne elmondani közel 1,4 milliárd kínairól. A 2009-ben történt ürümcsi zavargások óta azonban a Facebook be van tiltva az országban, mivel kiderült, hogy az aktivisták a közösségi oldalon szervezkedtek.