Augusztus 13: A balkezesek világnapja

1976-tól augusztus 13-án ünnepeljük a balkezesek világnapját. Ezen alkalomból és amiért a cikk írója maga is balkezes, összegyűjtöttünk néhány érdekességet a témában.

A világ népességének csupán 10 százaléka balkezes, akik közül több a férfi, mint a nő. Az ikrek esetén viszont ez az arány 21 százalékra emelkedik, tehát nagyobb gyakorisággal találhatunk az ikrek között balkezeseket.

Rossz szokásnak tartottákSzüleink és nagyszüleink idején felvett rossz szokásnak tartották a bal kéz használatát és erőszakosan átszoktatták a jobb kézre a gyerekeket. Ennek viszont sok káros hatása volt, hiszen azon kívül, hogy írás közben hamarabb elfáradtak, memória- és koncentrációs zavarokat is okozott. Olvasással és helyesírással kapcsolatos problémák alakulhattak ki és a jobb-bal oldal összetévesztése is gyakori volt.

Sokat harcoltak elleneSzerencsés korban születtünk, hiszen a 20. század elején még úgy tekintettek a balkezességre, mint egyfajta fejlődési rendellenességre. A balkezesek alacsonyabb rendűnek számítottak. A középkorban ehhez kötötték a boszorkányságot és a mágiát is. A kereszténységben a bal szintén az ördög oldala.

Forrás: 123rf

Mi a helyzet a világbanA bal kéz használata sokáig tilos volt Albániában és Indonéziában is. A mohamedán és a hindu vallás hívei a bal kezet csak higiéniai célra használják, a jobb kezükkel pedig esznek. Japánban és a Niger folyó környékén élő nőknek tilos volt a bal kezüket használni. A jegygyűrűt viszont, pont ezen a kezünkön hordjuk, ami egészen a görögökig és rómaiakig nyúlik vissza.

Szólások és közmondásokA legtöbb esetben negatív töltetű szófordulatok maradtak a köznyelvben, mint a kétballábas, bal lábbal kelt fel, balfácán, baljós, balsors, balszerencse. Szintén gyakori kifejezés, a viszket a bal szeme, ami az előzőkkel ellentétesen pont, hogy azt jelenti öröm fog érni a közeljövőben.

Forrás: AFP

Híres balkezesekJulius Caesar, Nagy Sándor, Bach, Petőfi Sándor, Napóleon, Puskás Ferenc, Newton, Paul McCartney. Néhány név a tömérdek híres balkezesből. Az amerikai elnökök közül is többen voltak balkezesek, név szerint Gerald Ford, Ronald Reagan, George H. W. Bush, Bill Clinton és Barack Obama. A brit királyi családban pedig Vilmos herceg erősíti a balkezesek táborát. Érdekesség, hogy a sportban is meghatározó lehet. Rafael Nadal jobbkezesből lett balkezes, edzője hatására tudatosan, mivel óriási előnynek tartotta a pályán.

Forrás: AFP

Balkezesek boltjaA Left-hand Quality Kft. 1997-ben nyitotta meg Magyarországon a balkezesek első szakboltját. Óvodás és iskolás írószerek, ollók, konyhai és evőeszközök, manikűr készletek kaphatók, természetesen balkezes használatra.

Gyermekkoromban mindent fordítva csináltam. Fordítva írtam, és tanáraim valahányszor belenéztek a füzetembe, enyhe dührohamot kaptak. De nem csak az iskolában voltak gondjaim. Nem tudtam például megtanulni biciklizni, mert kötöttem az ebet a karóhoz, hogy visszafelé kell tekerni a pedált, és meg voltam győződve róla, hogy rajtam kívül mindenki rosszul csinálja. Mindent a bal kezemmel csinálok, és minden igyekezetem ellenére, nem tudok változatni ezen." - Paul, Diane