Kultúrsokk vagy simán más felfogás? A legérdekesebb tények Japánról

A nyugatot azóta nyűgözi le Japán, mióta kapcsolatban áll vele, olyannyira, hogy mára már saját szubkultúrája van a Japánt kedvelőknek. Mik a legérdekesebb fun factek ezzel a tényleg lenyűgöző országgal kapcsolatban?

Miközben a fél világnak Japánon volt a szeme, sokan azt kívántuk, bárcsak mi is ott lehetnénk. Nem is csoda, hiszen a szigetország egyike a világ legérdekesebb vidékeinek, kezdve a természettől és a városoktól, egészen az emberekig, a kultúráig és a szokásokig.

A világon legmagasabb az egy főre eső automaták száma

Japánban fejenként 23 automatát találunk, mindent meg lehet venni olyan gépekből, amiket itthon leginkább csak kávéra és csokira, esetleg újabban kézfertőtlenítőre használunk. Vehetsz rajtuk keresztül autót, salátát, alsóneműt, forró ramen levest, tojást és még tanszereket is. Igazi álom azoknak, akik idegesek lesznek, ha két mondatot kell beszélni a pénztárossal, és rémálom azoknak, akik nem szeretnek új masinákkal ismerkedni.

Fotó / AFP

KFC-t esznek karácsonyi vacsoraként

A karácsony alapból nem egy nagy ünnep Japánban, a lakosság alig 2 százaléka keresztény vallású, mégis van egy érdekes karácsonyi szokásuk: évente 3.6 millió ember rendel karácsonyi vacsorát a híres rántott csirkés étteremből, ahelyett, hogy szusit ennének. Honnan ered ez a tradíció? Valójában a sikeres marketing egy ékes példájával állunk itt szemben, a KFC ugyanis 1970-ben indított egy kampányt, amerikai stílusú karácsonyi vacsorát árultak csomagban, és bejött.

A világ egyik legbiztonságosabb országa

Japán meglepően tiszta és biztonságos, főleg, ha belegondolunk, mennyire hatalmas és sűrűn lakott város a 34 milliós Tokió. Valahogy mégis rendet tudnak tartani, olyannyira, hogy még a legforgalmasabb helyeken is minden tiszta, sőt még csendes helyeket is lehet találni. A japánok híresen becsületesek is. Ha egy turista elhagyja a tárcáját, az jó eséllyel hamarosan visszatalál hozzá, hiánytalanul.

6800 szigetből áll

Sokan valószínűleg egyetlen szigetként gondolunk Japánra, még az is kimegy a fejünkből, hogy mennyi kis szigetről elnevezett csatát tanultunk a II. világháborúnál végzős korunkban, azt pedig végképp nem gondolnánk, hogy az egész ország összesen közel 7000 szigetből áll. Négy fő sziget van, Tokió pedig a Honshu nevűn helyezkedik el.

Fotó / AFP