Vedd nyakadba a világot! Tippek kezdő utazóknak

Végre betöltötted a tizennyolcat és már alig várod, hogy egyedül felfedezhesd a világot? Nincs is jobb kaland az utazásnál, főleg akkor, ha már kicsit gyakorlottabb vagy.

Egy külföldi kaland során nem esik jól az embernek, ha saját kárán kell tanulnia valamiből. Egy kis naivitás is komoly bajba keverhet minket, ezért jobb, ha már előzetesen felkészülsz pár dologra.

A kellemetlenségek az élményhez tartoznak

Ezért nem éri meg idegeskedni. Bár vannak húzós helyzetek, a végén ezektől lesz emlékezetes az utazás. Nem azt fogod mindenkinek elmesélni, amikor eseménytelenül elbuszoztatok a strandra, hanem amikor véletlen rossz buszra szálltatok, és hajnalban Athén külvárosában kötöttetek ki. Végy egy nagy levegőt és élvezd az utat.

A kellemetlenségek az élményhez tartoznakFotó / 123RF

Lassulj le

És engedj a spontaneitásnak. Ha elutaztok valahova, ne zsúfoljátok tele a napotokat száz programmal, ne akarjatok minden múzeumot megnézni bármilyen áron. Hagyjatok üres járatokat, amikor csak felfedezitek a környéket, ilyenkor történnek a legjobb dolgok.

Keress ingyenes városnéző túrát

Szinte mindenhol találhatóak ingyenes városnéző séták, csak rá kell keresni, és általában egy laza helyi fiatal körbevisz a városban. Hasznos, mert az utad elején segít egy alap képet kapni arról, hogy kb. mi hol van és mi érdekes, mert egy helyitől tudhatsz meg mindent.

Szinte mindenhol találhatóak ingyenes városnéző sétákFotó / Shutterstock

Hagyd el a járt utat a járatlanért

Általában nagyon megéri a turisták által kitaposott belvárosi ösvényektől kicsit messzebb menni, főleg, ha ennivalót keresel. Egyél ott, ahol a helyiek, ők pedig általában kicsit félreesőbb helyekre járnak, ahogy mi, magyarok sem eszünk valami gyakran a Váci utcán. Így találhatsz például Rómában hatalmas, helyben készült pizza szendvicset 3 euróért.

Ne tegyél fel mindent egy lapra

Ha minden pénzed, a bankkártyád és az irataid is egy zsebben vannak, könnyen nagy bajba kerülhetsz. Lehetőleg egyszerre csak a készpénzed egy részét tartsd magadnál, a többit tedd biztos helyre a szobádban. A kártyádat csak biztos helyen használd, ha megeszi egy automata, annyi volt.