5+1 érdekesség mindenki kedvenc gyorskajáiról, amiket még biztosan nem hallottál

Egyre gyakoribb szokássá válik a fiatalok körében, hogy iskolai ebédszünetben otthon előre elkészített ételek, vagy menza helyett csak beugranak egy gyorsétterembe ebédelni. És ha azt hinnéd, hogy kívülről fújod az étlapot és ismered az összes hamburgert, akkor sajnos ki kell, hogy ábrándítsunk.

A gyorséttermek és gyorskaják történetét illetően számos olyan érdekességről fogunk most neked beszámolni, amikről még valószínűleg nem hallottál korábban.

A McDonald's sültkrumplija nem feltétlenül vegán

Jogosan feltételezhetnénk, hogy a tökéletes mekis sültkrumplihoz nem kell más krumplin, olajon és són kívül, ez azonban nem így van. Főként Amerikában bevett szokás, hogy növényi olaj helyett a kis krumplikat állati zsírban sütik ki. Magyarországon az allergénlista szerint szerencsére a növényi olajos verzió létezik.

A KFC szupertitkos receptje

Nem mondunk nagy újdonságot azzal, hogy a KFC előszeretettel szereti reklámozni a 11 fűszer felhasználásával készült, különleges panírját, a pontos receptet viszont meglepő módon senki nem tudja. Két külön üzemben állítják össze a fűszerkeveréket, az egyik üzemben az egyik, míg a másikban a másik felét, majd egy gép keveri össze ezeket, így a receptet teljes mértékben senki nem ismeri.

A Subwayes szendvics és a jógamatracok

Egészen 2014-ig a Subway nevű étteremlánc szendvicseihez használt kenyérben megtalálható volt egy úgynevezett azodikarbonamid nevű kémiai vegyület, amit főként habosított műanyagokhoz, például a jógamatracok előállításához használnak. Egy FoodBabe nevű blogger viszont 78 ezer aláírás összegyűjtésével elérte, hogy kivonják ezt az anyagot a kenyerekből.

Fogadjunk, hogy ezeket te sem tudtad!Fotó / Unsplash

Azok a fránya kalóriák

Ha éppen elhatároztad, hogy egészséges életmódra térsz rá, de a barátaid mégis elhívnak a McDonald's-ba ebédelni, akkor se gondold, hogy egy cézár salátával tökéletesen tartani tudod magadat az étrendedhez. Egy mekis salátában ugyanis jóval több kalória van, mint egy Big Mac burgerben.

A húspogácsák rejtelmei

Azt mindenki tudja, hogy a húspogácsát hagyományosan marhahúsból készítik, azt viszont talán már kevesebben, hogy egyetlen darab hamburgerben akár több, mint 100 marha húsa is megtalálható egyszerre. A nagyüzemi feldolgozást figyelembe véve ez azonban talán nem is annyira meglepő.

Magyar ember találta fel a hotdogot?

A hotdog pontos eredete máig sem tisztázott biztosan, vannak azonban, akik úgy vélik, hogy magyar ember nevéhez köthető a feltalálása. Ha kíváncsi vagy a történetre, a Mindmegette cikkében további érdekességeket olvashatsz ezzel a népszerű street fooddal kapcsolatban.