Még hogy az új trendek furák! Röhejes és meglepő divatmániák a történelemből

A fiatalokat gyakran éri az a vád, hogy polgárpukkasztó és furcsa trendeket követnek az öltözködésükben, neadjisten túl kihívó és feltűnő ruhákat öltenek fel. Nos, kedves nagyi, anyu, dédipapi, ötödik ükmami, szerintünk ti sem panaszkodhattok: a ti időtökben is megvoltak azok a furcsa ruhadarabok és hajviseletek, amelyek megbotránkoztatták az idősebbeket.

Jónéhány ezek közül mai szemmel is eléggé furcsának és meglepőnek (esetleg nevetségesnek) tűnik, lássuk is őket!

A reneszánsz push-up alsógatya: gatyapőc

Neked is feltűnt már a XVI. század egyes festményeit nézegetve, hogy a férfi szereplők ábrázolása igencsak feltűnőre sikeredett csípőtájékon? Nos, ez a nem egyszer halcsonttal és több réteg anyaggal merevített, az adottságokat (túl)hangsúlyozó valami a gatyapőc nevet viseli. És igen, a takaró és védő funkción túl nagyjából annyi szerepe volt, mint a mai push-up melltartóknak: vonzani a tekintetet. (Ja, meg – mivel "kicsit" nagyobb méretre készült – egyes elmondások szerint az urak ide rejtették az ajándékokat, amelyekkel szerelmüknek kívántak kedveskedni. Guszta, mi?)

Egyes elmondások szerint az urak ide rejtették az ajándékokat, amelyekkel szerelmüknek kívántak kedveskedni.Fotó / Wikipedia

Toronymagas homlok és csak semmi szemöldök

Szintén a reneszánszból maradt ránk az a furcsa trend, amelynek eredményeképp a hölgyek szemöldök nélkül és a fejük közepén kezdődő hajkoronával flangáltak. Az irányzat eredete kérdéses, egyesek azt feltételezik, hogy I. Erzsébet angol királynőnek "köszönhetjük", ugyanis – feltehetőleg ólommérgezés miatt – haja és szemöldöke megritkult utolsó éveiben. Le a kalappal, ha még ebből is képes volt divatot csinálni!

I. ErzsébetFotó / Wikipedia

Ezek a romlott velenceiek!

Aki a mai ruhákra mondja, hogy túl sokat láttatnak, az még nem látta az ún. "velencei kivágást" (décolleté alla veneziana). A trend lényege a nagyon mély (olykor a mellbimbókat is szabadon hagyó) kivágás, melyet leheletvékony, áttetsző anyaggal igyekeztek "elfedni" – azért inkább a sejtetés volt a cél: a hölgyek a mellbimbóikat olykor vörösre festették, hogy jobban látszódjanak a ruha alatt. Ki merne ma ilyenben utcára menni?

A hölgyek a mellbimbóikat olykor vörösre festették, hogy jobban látszódjanak a ruha alatt.Fotó / Pinterest

Fake it 'til you make it! – avagy a drága harisnyák kora

A II. világháború idején és azt követően – nem meglepő módon – a nejlonharisnya is hiánycikké vált, ha pedig lehetett is kapni, iszonyatosan drága volt az egyszerű átlagemberek pénztárcájához viszonyítva. Az igazi fashionisztáknak azonban ez sem szabhatott gátat: szemceruzával húzták meg a jellegzetes varrás vonalát a lábak hátsó részén.

A II. világháború idején és azt követően – nem meglepő módon – a nejlonharisnya is hiánycikké vált.Fotó / Pinterest

Minden, ami 80-as évek

Anyu, apu, nagyon sajnáljuk, hiába tér vissza rendszeresen egy-egy, a fiatalságotokat idéző trend ebből az érából, azért a hajviseleteket és színkombinációkat elnézve bennünk még mindig csak egyetlen kérdés bír megszületni: "Mi a franc ez?" Krepp, tupír, furcsa frufruk, Bundesliga-frizura – nem tudjuk befogadni, sajnáljuk.

Krepp, tupír, furcsa frufruk, Bundesliga-frizura – nem tudjuk befogadni, sajnáljuk.Fotó / AFP