Amikre nincs magyarázat: minden idők legtitokzatosabb könyvei

Az emberiség története tele van olyan eseményekkel, adatokkal, emlékekkel, amiket a mai napig nem tudunk értelmezni. Ezek jelentése feledésbe merült az idők során, a jelen korban már szinte lehetetlennek tűnik, hogy megfejtsünk bármit is belőlük.

Biztosan találkoztál már olyan dolgokkal, amikre nem találtál megfelelő magyarázatot, olyan jelenségekkel, amelyeket nem értettél, vagy esetleg olyan múltbeli, történelmi eseménnyel, melyek a mai napig tisztázatlanok maradtak.

Az emberiség múltjában rengeteg dolog van, amit nem tudunk megmagyarázni, ilyenek például különböző könyvek eredete, jelentése, története. Ismerd meg a világ legtitokzatosabb könyveit!

1. Rohonci-kódex

A kódex 1838-39-ben került elő, amikor Batthyányi Gusztáv az Akadémiának adományozta családja régi könyvtárát. A könyv egy ismeretlen, ősi nyelven íródott, amit nem tudtak értelmezni.

Rohonci-kódexFotó / Wikipedia

A Rohonci-kódexben 792 karakter található. A BME egyik tanára, Láng Benedek 2014-ben írt blogjában a kódexről. Érdemes elolvasni az írást, amiben a különböző megfejtési elméleteket mutatja be. Spoiler: a kódex szövege erős struktúrákat követ, nem egy őrült véletlenszerű ábráiról van szó, és minden jel arra utal, hogy kódnyelvet tartalmaz, azaz teljes szavakat vagy legalábbis szórészleteket kell keresnünk benne, nem hangokat.

2. Seraphinianus-kódex

A könyv egy személy gondolatait, ötleteit foglalja össze. A legtöbb titokzatos könyv misztikussága abban rejlik, hogy nem tudjuk, ki a szerzője, ebben az esetben azonban pontosan tudjuk, hogy a szerző nem más, mint Luigi Serafini.

Seraphinianus-kódexFotó / Wikipedia

Ennek ellenére a könyv egészen furcsa, hisz olyan nyelven íródott, amely nem létezik, tele van ismeretlen állatokról és növényekről készült képekkel, bizarr irányokat jelölő képekkel. Olyan, mintha egy földönkívüli világból került volna elő, ennek ellenére mégis ismerősek a rajzokon szereplő lények.

A szerző célja az volt vele, hogy az emberekben olyan hatást keltsen, mint amikor a gyerekek először vesznek könyvet a kezükbe. Érdekesség, hogy a könyv 1980-ban íródott, tehát akár te is beszerezheted a neten.

3. Voynich-kézirat

A Voynich-kézirat az egyik legtöbbet vizsgált könyv a történelemben, először 1665-ben tesznek róla említést egy levelezésben. Nevét Wilfried Voynich után kapta, aki megpróbálta 1912-ben publikálni. Vizsgálatok alapján eljutottak egy prágai alkimistához, Georg Baresch-hez, aki az 1600-as évek elején élt, ám sokan úgy tartják, a könyv tulajdonosa II. Rudolf volt. Keletkezését 1404 és 1438 közé helyezik, tehát a keletkezés és az első tulajdonos alakja között százötven év teljes misztérium.

Voynich-kéziratFotó / Wikipedia

A kéziratban használt nyelvet esélytelen értelmezni, az ábrák egészen zavarosak, értelmezhetetlenek. Ha kíváncsi vagy rá, itt tudod megtekinteni.