Sértő bók? - Dicséretek, amelyeket jobb elkerülni

Neked is volt már olyan, hogy valaki egy bóknak titulálható megjegyzéssel illetett, de te valahogy mégis furcsán érezted magad utána? Netalántán megdicsértél valakit, de kimondva már nem is hangzott olyan pozitívan? Íme néhány megjegyzés, amelyeket jobb elkerülni, vagy legalábbis kissé átalakítva tálalni!

Az angol nyelvben van egy tökéletes kifejezés a "sértő bókokra", ami úgy hangzik "backhanded compliments". Ez annyit tesz, hogy a szóban forgó dicséretben volt valami visszás, mondhatni negatív töltet, amitől már nem is ér annyira fülig a fogadó alany szája. Még ha most homályosnak is tűnik, a példák láttán azonnal érteni fogod, mire gondolunk!

Fotó / Pinterest

"Hú, micsoda ruhadarab, nagyon bátor vagy, hogy fel mered venni nyilvánosan!"

Egy ilyen megjegyzés hallatán pozitív érzés helyett azonnal megkérdőjelezzük az egész életünket, és tutira magába kerít minket egy feszengő érzés, miszerint ebben a pillanatban haza kell mennünk átöltözni. Ha valakin valami (számodra) extrémet látsz, vagy hagyd szó nélkül, vagy hagyd ki az "én ezt tuti nem merném felvenni" részt, ha pedig téged illetnek ehhez hasonló kommenttel, akkor légy büszke: te mered azt viselni, ami tetszik.

"Jó sokat fogytál, sokkal jobban nézel ki!"

Azt sugallni, hogy valaki CSAK a súlyvesztése miatt néz ki jól, anélkül, hogy tudnánk a fogyás okát és módját, nem a legjófejebb dolog, ugyanis lehet, hogy az illető valamilyen negatív esemény hatására, vagy önsanyargatás útján, egészségtelenül fogyott le, aminek folytatására természetesen nem akarjuk biztatni. Más tészta, ha tudod, hogy egy barátod a fogyásért dolgozik, és meg akarod dicsérni a kemény munkája gyümölcsét, de ha nem ismered valaki háttérsztoriját, akkor jobb, ha hallgatsz a kilókról.

Fotó / CNN

"Hú, de ki vagy sminkelve, én sosem tudnék ennyit foglalkozni a külsőmmel!"

Azért, mert valakinek nem prioritás a külseje, vagy nem szeret sminkelni, még nem kell, hogy ennyire nyilvánvalóan próbálja lehúzni azt, aki így érzi jól magát, és nem sajnálja rá az időt. Korántsem biztos, hogy valaki azért sminkel, mert nincs kibékülve az arcával, de ha így is van, akkor sem kell, hogy rosszul érezze magát a "fölöslegesen extra" sminkje miatt.

"Te aztán jó sokat változtál!"

Akár külső, akár belső tulajdonságokra utalt a megjegyzés feladója, az ilyesmivel nem nehéz elbizonytalanítani az embert. "Rossz irányba mentem? Régebben jobb társaság voltam?" - kontextus nélkül könnyen kezdünk ilyen kérdések túlgondolásába, az említett komment hallatán. Aggódni azonban nem érdemes: mindannyian változunk, amelynek sokszor része, hogy a körülöttünk lévők sem maradnak ugyanazok. Ha valaki már egyszerűen nem ad pozitív töltetet az életedbe, netalántán lehúz vagy korlátoz, akkor jobb, ha búcsút intesz neki.