A 2010-es évek nem hivatalos mintája: a pepita

Ha bármilyen halvány emléked van a 2010-es évekről, akkor biztos megvannak még az emosok és a minta, ami végigsöpört mindenki ruhatárán: a pepita.

A minta története természetesen ennél sokkal messzebbre nyúlik vissza az időben, legalább a sakk megszületéséig, ami az időszámításunk után 600-as éveket jelenti. Viszont, mint anyagminta, ennél valószínűleg sokkal korábban létezett, ugyanis az egyszerű, de jellegzetes felépítése, már addigra is biztosan belopta magát szövetkészítők repertoárjába.

Az ókortól a hetvenes évekig

A minta már az ókori Rómában is népszerű volt, de ahogy a mi korunkban, úgy akkor is ingadozott a divatossága. Legjellegzetesebben a skótok tették magukévá a motívumot, de ahogy teltek az évszázadok, az 1970-es években minden megváltozott, mert akkor az egész világon futótűzként elterjedt a mintázat.

Fotó / Getty Images

Ska

A ska Jamaikában fejlődött ki a jazz és karibi zenék keverékeként a hatvanas években. A világ akkor ismerte meg igazán, amikor a hetvenes években betört Nagy-Britanniába, és vegyült a helyi punk zenével.

Ekkor vált a pepita a stílus jelképévé, számukra a bőrszínek közti egyenlőséget szimbolizálta, ugyanis a Thatcher-korszakban a faji- és osztálykülönbségek erősen kiélezettek voltak.

Természetesen a divattervezők se maradhattak ki a buliból, így hamar a „lázadó" fiatalság mintája lett a pepita. A Vans bebújós cipője is 1977-ben jött ki, ami azóta is a világ egyik legismertebb ruhadarabja.

Fotó / Vans

Emo

A nyolcvanas-kilencvenes években a motívum népszerűsége alábbhagyott, de a kétezresben a Myspace-en az emosok újra népszerűvé tették a mintát (és a Vans cipőjét). Az igazi beteljesülést viszont az hozta el, amikor Avril Lavigne kaliberű hírességek kezdték el hordani.

Fotó / Getty Images

A 2010-es évek közepe fele újra elhalni látszott a minta, de ahogy az Y és Z generáció egyre jobban elkezd nosztalgiázni, biztosra veheted, hogy nemsokára egyre többet fogod látni az utcán.