Az egyik legnagyobb magyar filmsiker: 35 éves lett a Macskafogó

1986. október 2-án mutatták be a mozikban a Macskafogót, ami azóta is Magyarország egyik legismertebb és kedveltebb rajzfilmje. Ez nem véletlen, hiszen egy igazi örökzöld klasszikusról van szó, amin nem fogott az idő vasfoga.

Pedig harmincöt évről van szó! Ez olyannyira nem kevés, hogy azok a kisgyerekek, akik annak idején tátott szájjal nézték a mozikban, ma már a következő generációs Macskafogó rajongókat nevelhetik szülőként. Vajon mi lehet a titka, hogy ennyi éven át rabul ejti a nézőket korosztálytól függetlenül?

Vajon mi lehet a titka, hogy ennyi éven át rabul ejti a nézőket korosztálytól függetlenül?Fotó / Magyar Filmarchivum

Nyugatias rajzfilm a keleti blokkban

Amikor a Macskafogó megjelent, bátran kijelenthetjük, hogy nem volt hozzá hasonló rajzfilm, de még hagyományos film sem itthon. Egy igazi hangos stíluskavalkád tárult a mozinézők szeme elé: titkos ügynökök, mexikói vámpírok, gengszterek, science fiction, zenei betétek és még sorolhatnánk. Ilyen gazdag felhozatalban mindenki talál a szívéhez közel álló jeleneteket, történeteket, valamint nem utolsó sorban: karaktereket.

Amikor a Macskafogó megjelent, bátran kijelenthetjük, hogy nem volt hozzá hasonló rajzfilm, de még hagyományos film sem itthon.Fotó / Magyar Filmarchivum

Grabowski, az egerek és a többiek

A karakterek a Macskafogó legnagyobb erősségei, telis-tele van végtelenségig idézhető sorokkal, és szerethető (vagy éppen utálható) egerekkel és macskákkal. Ezt elsősorban a remek forgatókönyvnek köszönheti, de a kidolgozott animációk és a zseniális szinkronhangok nélkül mit sem ért volna a jó történet.

A karakterek a Macskafogó legnagyobb erősségeiFotó / Magyar Filmarchivum

Mi a helyzet a második résszel?

A Macskafogó második része 2007-ben jelent meg, és ez már nem aratott akkora sikert, sajnos sokszor ez a sorsa a folytatásoknak. Ennek ellenére nem rossz rajzfilm, és ha tetszett az első rész, akkor kár lenne kihagyni. Mondjuk, a feltételes módra nincs ebben az esetben szükség, mert a Macskafogó garantáltan tetszeni fog, főleg úgy, hogy 2018-ban kijött a digitálisan felújított változata, így a felbontásra sem lehet panasz.