Harmincéves tinik - Miért “öregek” játsszák a korosztályodra írt szerepeket?

Mostanában megszakadni látszik a trend, de azért ígyis gyakori jelenség, hogy késő húszas, harmincas éveikben játszó színészek alakítanak tizenéveseket, amivel megölik az esélyét annak, hogy magadénak érezz egy karaktert.

A válasz természetesen nem olyan egyszerű, hogy ez csak színészi hiúság, és ezekkel a szerepekkel hitetik el magukkal, hogy még mindig ugyanolyan fiatalok, mint tizenéve. Nem, a háttérben bizony szakmai, munkajogi és gazdasági okok állnak, amelyeket megismerve, teljesen más szemmel fogod péládul Michael Cera filmjeit nézni.

Forgatás mellett tanulni szinte lehetetlen

Arról már írtunk az UniLife-on is, hogy milyen nehéz összeegyeztetni a munkát a tanulással, na a színész életet még ennél is nagyobb kihívás. Éppen ezért kevés tinédzser képes arra, hogy párhuzamos életet éljen, és ha mégis megpróbálják, azt sokszor gyerekkoruk bánja.

Többek között szakmai, munkajogi és gazdasági okok miatt játszanak fiatalabb karaktert a színészek.Fotó / AFP

Az évek meg a rutin

Praktikus ok, hogy egy tapasztalt színészt sokkal könnyebb instruálni, mint egy kezdő fiatalt, ami sokszorosan számít egy feszített tempójú forgatáson, ahol egy nap csúszás, akár több millió dollárba is kerülhet.

Egy tapasztalt színészt sokkal könnyebb instruálni, mint egy kezdő fiatalt.Fotó / AFP

A gyermekmunka kényes kérdés

A gyermekek alkalmazására vonatkozó törvények sokszor teljesen keresztbe tesznek egy forgatásnak, ahol – ahogy az előbb is írtuk – minden óra számít. Ezzel nincs is baj, ha mindenképp egy gyerekszínész kell egy szerepre, akkor inkább a forgatás alkalmazkodjon hozzá, és ne a legfiatalabbakat terheljék túl.

A szülőknek is van beleszólása...

Nem minden szülő kívánja gyermekének a sztáréletet, ezért inkább nem engedik meg gyermekünknek, hogy bekerüljenek ebbe a világba.

... és az alkotóknak is

Sokszor a film vagy sorozat megálmodói már eleve egy színészre írnak egy szerepet, legyen az 14 vagy 41 éves.