Egy képesség, amely jó pár ember hasznára válna: Mi is az intelligencia valójában?

Az emberek sok mindenre büszkék, a részecskegyorsítótól kezdve, a költészeten át, egészen a Pokémonig. Ezeket létrehozták egy dolognak köszönhetően, ami nem más, mint az intelligencia. Az intelligenciára olyan tulajdonságként gondolunk, mint a magasságunk vagy az erőnk, ám amikor megpróbáljuk definiálni, problémákba ütközhetünk.

Dióhéjban, az intelligencia egy mechanizmus a problémák megoldására. Különösen az életben maradás problémájára, amely magába foglalja a táplálék és a menedék keresését, küzdelmet a fajfenntartásért vagy a menekülést a ragadozók elől.

Az intelligencia nem egy dolog, hanem magába foglalja a képességet az ismeretek gyűjtésére, a tanulásra, kreativitásra, stratégiák alkotására vagy a kritikus gondolkodásmód alkalmazására. Ez sokféle magatartásban nyilvánul meg. A velünk született vagy ösztönös reakciótól kezdve, a különböző szintű tanuláson át, a valamilyenfajta tudatosságig.

Nem minden tudós ért egyet azzal, hogy az intelligencia pontosan hol kezdődik, vagy mi is számít annak. Hogy még bonyolultabbá tegyük, az intelligencia kapcsolódik a tudatossághoz, mivel az segíti a problémák megoldását.

Nem minden tudós ért egyet azzal, hogy az intelligencia pontosan hol kezdődikFotó / 123RF

Az intelligencia nem igazán egyértelmű, ezért tekintsünk rá úgy, mint egy rugalmas készségkészletre, szerszámos ládára. A legegyszerűbb eszközök az intelligencia szerszámos ládájában: a képesség az információszerzésre, annak megjegyzésére és későbbi tudatos hasznosítására.

Az információt látáson, halláson, szagláson, tapintáson vagy ízlésen keresztül gyűjtjük, ez segít nekünk abban, hogy navigálni és megfelelően reagálni tudjunk a külvilágra. Az élőlényeknek azonban, nyomon kell követniük a szervezetük állapotát is, figyelemmel kísérniük olyan dolgokat, mint az éhség vagy a fáradtság.

Az információ a cselekvés alapja az összes élőlénynek, enélkül rugalmatlan vagy, és ki vagy szolgáltatva a környezetnek, és nem tudsz megfelelően reagálni.

Emellett az intelligencia sokkal hatékonyabb, ha meg tudjuk tartani, így a második eszköz a memória.

A harmadik eszközünk nem más, mint a tanulás, ez a gondolatok vagy történetek összeállításának folyamata.

Ez a három eszköz teszi lehetővé az élőlényeknek, hogy meglepően intelligens dolgokat cselekedjenek.