Benne van a bugi a lábadban? Ezért kezdesz mozogni, ha zenét hallasz

A hang lényegében csak hullámokból áll, ám mégis máshogy hat ránk a fúrógép és a zene hangja. Meg tudjuk különböztetni őket, és különböző érzéseket váltanak ki belőlünk. Minek köszönhető ez a tulajdonságunk?

A nyelvnek vagy akár a látásnak is van olyan haszna az emberek életében, ami lényegében elengedhetetlenné vált a túléléshez. A zene nem mellőzhetetlen, ám mégis megmaradt, továbbra is szeretjük és hallgatjuk. Ezt a legegyszerűbben úgy lehet megmagyarázni, ha a zenét a sajttortához hasonlítjuk. Az ember fejlődéséhez nem szükségszerű, mégis élvezzük a fogyasztását.

A zene az agyunk minden részét stimulálja, még a mozgásunkat is. Őseink a fejlődésüket annak köszönhették, hogy rendkívül szociális élőlények voltak, ebből kifolyólag nagyobb eséllyel tudtak zsákmányt ejteni, életben maradni. A zene, a csoporthoz való tartozást erősítette. Ezt ma is megfigyelhetjük, ha az ismert előadóművészek rajongótáborára gondolunk.

Emellett az emberek képesek arra, hogy a dallamokhoz érzéseket párosítsanak. Ezt nem kell megtanulniuk, mindenki képes erre gyerekkora óta. Ahogy a felnőtt, úgy a csecsemők is képesek arra, hogy mozogjanak a ritmusra, vagy egészen erős érzelmi reakciót mutassanak dallamok hallgatása közben, például elsírják magukat vagy nevessenek.

Tehát az érzések, a mozgás és a zene összefüggenek. Ez nem csak a mi civilizált kultúránkból adódik, Kambodzsában élő elszigetelt törzseken is tesztelték dallamok érzelmekre való hatását, és egészen hasonló eredményeket tapasztaltak.