Kisokos növénygyilkosoknak - 5 növény, ami a legmostohább körülmények között is túlél a lakásodban

Mindenkinek van egy olyan ismerőse - vagy ha nincs, akkor valószínűleg te vagy az a személy - aki egyszerűen képtelen pár hétnél tovább életben tartani egy szobanövényt. Szerencsére azonban tudunk mutatni olyan igénytelen túlélőket, amiknek köszönhetően különösebb erőfeszítés nélkül tudsz zöldebb környezetet teremteni ősztől a szobádban.

Az itt felsorolt növényeknek nincsenek különleges igényeik, és különösebb odafigyelés vagy törődés nélkül is hosszú ideig lehetnek a szobád ékességei. Lehetsz akármennyire vagy trehány vagy feledékeny, ezeket a növényeket nem fogod tudni kinyírni még akkor sem, ha hosszú ideig elhanyagolod őket.

Pozsgások (vagy szukkulens növények)

PozsgásokFotó / 123rf

Ha igénytelen növényekre gondolunk, 10-ből 9 embernek valószínűleg a kaktuszok ugranak be, pedig az összes pozsgást egy lapon lehetne velük említeni. Ezek a növények szukkulensek, ami azt jelenti, hogy nem túl vízigényesek, tehát rendkívül jól tűrik azt is, ha merő véletlenségből elfelejted meglocsolni őket.

Flamingóvirág

FlamingóvirágFotó / 123rf

Egy rendkívül mutatós, ám annál kevesebb figyelmet igénylő virág. Gyakran találkozhatunk vele születésnapi vagy ballagási csokrokban, de lakásban nevelve is kellemes hangulatot tud kölcsönözni bármelyik helyiségnek. Elég odafigyelni a legalapvetőbb igényeire, amit évről évre egyre több virággal fog meghálálni.

Bambusz

BambuszFotó / 123rf

Ez a növény talán az igénytelenség koronázatlan királya is lehetne, ugyanis elég csak vízbe tenni, és időnként friss vizet adni neki. Ha koliba/albérletbe való beköltözéskor az IKEA sorait járva megpillantod a szerencsebambuszokat, és úgy döntesz, hogy magaddal viszel egyet, elég lesz csupán fényes helyre tenned és vizet adnod neki, cserébe pedig egy kitartó és hűséges növénytársat kapsz.

Vitorlavirág

VitorlavirágFotó / 123rf

Ennek a növénynek a gondozása talán minimális erőfeszítést és odafigyelést igényelni fog, de nyugalom, semmi nehézségre nem kell gondolni. A vitorlavirág szükségletei kimerülnek abban, hogy félárnyékos helyre kerüljön - túl sok napfénytől ugyanis megbarnulnak a virágai -, valamint talajának nedvesen tartása is fontos.

Szobai futóka

Szobai futókaFotó / 123rf

Kezdő növénytartóknak ajánlott a szobai futóka, hiszen minden szempontból a legalapvetőbb igényekkel rendelkezik. Kifejezetten szereti a napfényt, ezért fontos, hogy a szoba vagy a lakás legfényesebb pontján találj neki helyet, másrészt pedig fontos a rendszeres, de nem túl sok öntözés, ezzel pedig el is van intézve.

A növények többsége a fényes vagy minimum a félárnyékos helyeket kedveli, ezért joggal merülhet fel a kérdés, hogy mit tegyen az, aki egy kifejezetten sötét, árnyékos szobában vagy lakásban lakik. Erre a kérdésre pedig Bors cikke adhat választ.