6+1 hihetetlen állati tény, amelytől leereszkedsz négy lábra, de még lehet az őslevesbe is visszamászol

A természet rengeteg érdekességgel tud szolgálni, de az állatvilág néha olyan evolúciós meglepetésekkel tud előrukkolni, amit a mi világlátásunkkal szinte lehetetlen felfogni.

Hiába az ember az egyik legkülönösebb élőlény a Földön, mégis csak a szokásosnál nagyobb agyat tudunk felmutatni magunknak, ami az emlősöknél megszokott helyen található. Ezzel szemben az állatok néha nevetségesen cifra mutatványokra képesek.

1. A Grizzly medve harapása el tud roppantani egy bowling golyót

Valószínűleg pár foga is bánná, de ez még egy indok arra, hogy kerüld a medvékkel való találkozást. Ha ezt teszi a bowling golyóval, mire lehet képes a csontjaiddal?

Jobb elkerülni a medvékkel való találkozást.Fotó / 123RF

2. A galambok tudnak számolni

Egy 2011-es kutatás során megállapították, hogy a galambok matektudása a – legintelligensebb állatoknak tartott – majmokéval van egy szinten. Azért a házidban valószínűleg nem fognak tudni segíteni.

Egy 2011-es kutatás során megállapították, hogy a galambok matektudása a majmokéval van egy szinten.Fotó / 123RF

3. A zebrák csíkjai védenek a legyek ellen

A csíkos mintázatú szőrzetet sokkal kevésbé szeretik a legyek, mint az egyszínűt. Ez olyannyira igaz, hogy akkor is működik, ha egy marhát festesz csíkosra.

A csíkos mintázatú szőrzetet sokkal kevésbé szeretik a legyek.Fotó / 123RF

4. Kapocs majom és ember között

Guineai csimpánzok rendszeresen eszik a megerjedt pálmahajtásokat, amitől bebódulnak. Így nehéz letagadni a rokoni kapcsolatot. Micsoda partikat csaphatnak a pálmák között!

Guineai csimpánzok rendszeresen eszik a megerjedt pálmahajtásokat, amitől bebódulnak.Fotó / 123RF

5. A vidrák jó eszközhasználók

Nemcsak a majmok, hanem a vidrák is jól használnak szerszámokat. Például az, hogy a páncélos ennivalókat – mint a csigák, tengeri sünök – kövekkel törik fel, bevett szokás náluk. Azért a konzervnyitóval nem boldogulnak még el!

Gondoltad volna, hogy nemcsak a majmok, hanem a vidrák is jól használnak szerszámokat?Fotó / 123RF

6. A hím lovaknak jócskán több foga van, mint a nőstényeknek

Negyven-negyvenkét állandó foga van a hím lovaknak, amíg a nőstényeknek csak harminchat-negyven. A kutatók úgy sejtik, hogy ezek a plusz fogak régen fegyverként szolgáltak.

Negyven-negyvenkét állandó foga van a hím lovaknak, amíg a nőstényeknek csak harminchat-negyven.Fotó / 123RF

+1 És ez csak a jéghegy csúcsa volt eddig

Mert például még ott van a teve púpja, aminek a csodáiról egy teljes cikkben olvashatsz itt. Mert ugye, nem szín tiszta vízzel van tele, ahogy gyerekként sokan hitték!