Óraátállítás 2021: Mit tekergessek egyáltalán?

Megérkezett az ősz és ezzel együtt a szokásos kérdés: mikor lesz az idei óraátállítás? Az idősek állítgassák csak a kakukkos órájukat, minket meg hagyjanak békén. De tényleg csak ennyi lenne? Tiszta vizet öntünk a pohárba!

A téli időszámítás kezdete hazánkban mindig az októberi hónap utolsó vasárnapja, vagyis 2021-ben október 31-én, szombaton hajnali 3 órakor 2 órára állítjuk vissza az órákat. Nem nehéz megjegyezni, ebben az esetben a megszokotthoz képest egy órával többet alhatunk. 

Medve télen

A kavarodás általában abból szokott fakadni, hogy bár többet alhatunk, visszafelé kell állítani a ketyeréket, s ezek a szavak máris kellő ambivalens érzést okoznak ahhoz, hogy teljes legyen a káosz. Egy viszont biztos: a tél beálltával az embernek sokkal kevesebb kedve van kibújni a paplan alól, tehát, ha pusztán az emócióinkra is hagyatkozunk, akkor sem tudunk nagyot hibázni óraátállítás tekintetében. 

 

Az öregeim frankón tekergetik

Minek az egész hacacáré, ha egyszer mindenki zsebében ott lapul a legújabb iPhone, a csuklóján meg az okosóra? Megy minden automatikusan. A szervezetünk reakcióideje azonban sokkal lassabb, mint, hogy egyik napról a másikra fel tudja venni ezt a ritmust. Még jó, hogy az átállás mindig szombat éjjel van, ezzel némi lehetőség nyílik időt nyerni magunknak, szó szerint. 

Bár a kütyük maguktól intézik a dolgot, a buta mikró és falon lévő klasszik óra nem. Így aztán szuper, mikor a telefonod más időt mutat, mint az otthoni óra, ráadásul a felmenőid a cikizésed miatt már csak azért sem fognak szólni, hogy kapj észbe.

A késés az első iskolai napon garantált.

A téli időszámítás kezdetekor egy órával többet alhatunk.Fotó / 123RF

Másnaposra sikeredett másnap

Fájni fog a fejed, akár emiatt, akár az eleve szombat estére tervezett dorbézolás miatt; ez rendjén is van. Csak légy türelemmel, mindenki ugyanazt éli át és ugyanúgy 24 óránk marad mindenre, ez változatlan.

Az okosórát meg hiába nézegeted, kávét főzni még nem tud, pedig nem ártana. Fáradtan, nyűgösen, de nyugodt szívvel lendüljünk bele a télbe. A tavalyit úgysem tudjuk überelni, annál csak jobb lehet. 

Addig viszont felesleges küzdeni: engedd el, tekerd át, készülj fel. Húzd a lóbőrt, amíg lehet.