5 hiba, amit fiatalon mindenki elkövet a konyhában - Fogadjunk, hogy ezeket te is elrontottad!

Az önálló élet tele van buktatókkal, többel is mint gondolnád majd. A takarítás és a főzés számos olyan baki lehetőséget tartogat, amikről nem is álmodtál. Mutatjuk, mik ezek a legtipikusabb hibák és hogy kerülheted el őket.

Sokan az egyetemi beiratkozást követő különköltözés után szembesülnek először azzal, hogy igazán jókat csak akkor lehet - viszonylag olcsón - enni, ha megbarátkoznak a konyhával. Persze, szép lenne, ha minden nap rendelhetnénk valamit, de ha ezt tennénk, nagyjából öt nap alatt élnénk fel egy havi kajapénzt. Hosszú az út, amíg valaki gyakorlott konyhaművész lesz és vannak olyan hibák, amiket nem árt, ha elkerülsz.

1. Felsértett teflont használsz

A teflon (ami tulajdonképpen annak az anyagnak a márkaneve, amit többek között serpenyők, edények ragadásmentes bevonásához használnak) mára mindannyiunk szervezetében kimutatható, és több kutatás is arra jutott, hogy feltehetően rákkeltő. A legjobb, ha megpróbálod kerülni, olyan eszközöket veszel, amelyek nem ezt használják, de ha nincs más lehetőség, soha semmiképp ne érj hozzá fémmel, csak műanyaggal vagy fával, és ha már felsértetted és lejött, vállj meg tőle!

Fotó / 123RF

2. Nem sózod meg a tészta főzővizét (eléggé)

Ha azt gondolnád, hogy teljesen felesleges a tészta vizét megsózni, hiszen úgyis kiöntöd, kétszer is tévedsz. Először is, a főzésben sok kicsi sokra megy. Ha minden kis apróságra adsz, a végére látványosan jobb lesz az étel, amit csinálsz, mintha átugrottad volna az elsőre jelentéktelennek tűnő lépéseket. Másodszor, a főzővíz, mivel tele van a tésztából kiázott keményítővel, tökéletesen alkalmas arra, hogy besűrítse a szószodat, ha egy kis pohárral félre raksz belőle.

3. Ritkán cseréled a mosogatószivacsot

A konyhában, ahol többek között feltehetően nyers hússal is bánsz, fontos, hogy tényleg minden higiénikus legyen. A láthatatlan kórokozók nagyon könnyen felgyűlnek a mosogatóban, a vágódeszka kis karcolásaiban és a mosogatószivacson is. Kérünk, hogy ne használd addig a szivacsot, amíg már tiszta lyuk lesz a dörzsi rész. Vegyél egy újat, vagy még jobb, ha mosható szivacsot használsz az eldobható helyett.

4. Nem adsz a késre, amit használsz

Biztos, te sem élvezed, ha egy tompa késsel kell szenvedned, ráadásul még veszélyes is, hiszen míg az éles kés szépen elvágja azt, amit akarsz, a tompa össze-vissza csúszkál, szétesik alatta a hagyma, és könnyen az ujjadban köt ki. Nem kell méregdrága kést venni, de ha már vettél egyet, ne tedd a mosogatógépbe vagy a többi evőeszköz közé. Vigyázz az élére, és a főzést is hamarabb megszereted.

5. Nem figyelsz a szövegértésre

Ugye, hogy elmondta a magyartanárod és a matektanárod is, hogy mielőtt nekiállsz, olvasd el a feladatot alaposan? A konyhában is ez a helyzet. Bármit meg tudsz főzni, ha van hozzá egy jó recepted, amit viszont ajánlott rendesen elolvasni, és értelmezni, mielőtt elkezded a dolgokat összeönteni. Ha nem így teszel, az különösen sütésnél okozhat kellemetlen helyzeteket, hiszen a főzés művészet, a sütés pedig tudomány. 

Fotó / 123RF