Elképesztő pilanatok: Emberek és vízi állatok váratlan találkozásai videón

Képzeld el, hogy békésen úszol, ahogy minden alkalommal, másodpercekkel később pedig megpillantasz egy hátuszonyt, és életed legelképesztőbb vagy leghajmeresztőbb találkozásában lesz részed.

Bár a hírekbe legtöbbször a hátborzongató vagy veszélyes találkozások kerülnek be, fontos tudni, hogy ezek az állatok legtöbbször csak kíváncsiskodnak, és rossz hírük ellenére, ha nem pánikolunk, pár perc múlva tovább is állnak.

A férfi, akit lenyelt egy bálna

2021 júniusában járta be a világsajtót egy amerikai férfi, Michael Packard története, akit búvárkodás közben nyelt le egy bálna. Az 56 éves massachusetsi férfi homár halászat céljából 40 éve rendszeresen merült már, ez alkalommal mégis meglepetés érte. Merülés közben egyszer csak váratlan ütést érzett, és minden elsötétült. Először azt hitte egy cápa támadt rá, de mivel nem érzett fogakat, rájött, hogy egy bálna szájába került. Hirtelen a bálna azonban a felszínre úszott, és a levegőbe köpte Packardot, aki a vízben landolt. Szerencsére komolyabb sérülések nélkül megúszta a kalandot.

Mivel a bálnák táplálkozás közben gyakran nyelnek le nagy mennyiségű vizet, hogy kiszűrjék belőle a halakat, Packard valószínűleg véletlenül került az állat szájába, aki hasonlóan meglepődhetett, ezért gyorsan ki is köpte.

A cápa, aki csak játszani akart

Szintén 2021-es incidens. Egy hatéves kislány, Anela Rezentes békésen játszott a sekély vízben Hawaii egyik strandján, amikor hirtelen megpillantott egy cápauszonyt a vízben. Nem habozott, azonnal elkezdett a part felé rohanni, szerencsére semmi baja nem lett, ami meglepő, hiszen a videón is látható, hogy mennyire közel ért hozzá a cápa. A jelenetet édesanyja kapta kameravégre, aki épp strandoló kislányát videózta, ahogy a habokban pancsol. Egyszer csak arra lett figyelmes, ahogy kislánya rémülten menekülni kezd.

Melegebb időben a cápák táplálékául szolgáló halak a megszokott helyükről elvándorolnak, így a ragadozók zsákmányukat követve a strandoknál is kiköthetnek teljesen véletlenül.

Kíváncsi nagy fehér

Egy cáparajongó Dél-Kaliforniában videózta le drónjával, ahogy egy apa gyermekeivel kajakozik, miközben egy jókora nagy fehér cápa komótosan körbeúszkálja őket. Carlos, aki a videót készítette, el is magyarázta, hogy a nagy fehér láthatóan csak kíváncsiságból közelítette meg az evezősöket, akik a lehető legjobban reagáltak. Nem pánikoltak, hanem egymáshoz közel evezve azt a látszatot keltették, hogy a cápának önmagánál nagyobb élőlénnyel van dolga. Végig szemmel tartották az állatot, aki egy idő után szerencsére unottan továbbúszott.

Játékos orkák

Ez alkalommal is egy szerencsés drónfelvételt láthatunk. A drón tulajdonosa épp egy csoport orkát követett a part mentén, amikor észrevette, hogy egy úszó is van a vízben, aki az állatok felé úszott. Videózás közben elő is készítette a telefonját, ha segítséget kellene hívnia. Az orkák, azaz kardszárnyú delfinek érdeklődve körbeúszkálták az úszónőt, akiről el lehet képzelni, hogy mennyire megijedt. Hiszen ezeknek az állatoknak egy másik elnevezése a gyilkos bálna! Aki látott már róluk természetfilmet, az tudja, hogy mennyire kegyetlenül szoktak a zsákmányukkal játszadozni, akárcsak a macskák az egérrel. Bármit képesek elejteni, de szerencsére nem jellemző, hogy emberre támadnának.

A videófelvételen azonban csak annyi látszik, hogy az úszónő higgadtan és egyenletesen úszik tovább, csak akkor áll meg, amikor az őt körbeszimatoló orka család közvetlenül útját állja.