Te odafigyelsz a bőrápolásra? Íme 3 átlagosnak tűnő szokás, amely könnyen pattanásokhoz vezethet

Szerencsésnek mondhatják magukat azok a tinik, akiknek soha nem gyűlt meg a bajuk a pattanásos arcbőrrel, legtöbbünk viszont, valljuk be, nem ennyire mázlista. Mutatjuk, hogyan előzheted meg könnyen a pattanások keletkezését!

Arról már valószínűleg te is hallhattál, hogy többek között a zsíros, olajos ételektől könnyen kipattog az ember bőre, de ezen kívül számos más élelmiszer is hatással lehet erre a jelenségre. Megfigyelted már te is, hogy milyen ételek után kezd el dudorodni a homlokod? A bőrünket napi szinten érő külső hatásokról kevés szó esik, pedig legalább annyira fontos lenne beszélni róluk, mint testünk belső táplálásáról, egészségéről.

Az a fránya telefon...

A nap végén visszagondolva valószínűleg fel sem tudnád idézni, hogy hány helyen fordult meg a telefonod, és mennyi különböző felületre tetted le, ami egyáltalán nem meglepő. A busz ülésétől kezdve a zsebeden át egészen az iskolapadig számtalan olyan dologokkal érintkezik a készüléked, amelyek által a nap végére kész baktériumteleppé növi ki magát.

A nap végén visszagondolva valószínűleg fel sem tudnád idézni, hogy hány helyen fordult meg a telefonod.Fotó / 123f

Gondoljunk csak bele... Mikor hazaérünk, általában első dolgunk kezet mosni, a telefonunkat viszont ritkán takarítjuk meg alaposan. Így hiába az alapos tisztálkodás, az eszközön megtapadó kosz egy mozdulattal kerül ismét a kezedre vagy az arcodra, amikor telefonálsz. Ha gyakran fedezel fel pattanásokat az állad vonalán, akkor valószínűleg ez állhat a háttérben, így javasolt naponta legalább egyszer lefertőtleníteni a telefonodat.

A kezeink

Talán össze sem tudnánk számolni, hogy egy nap alatt hányszor érintjük meg önkéntelenül az arcunkat, ami szintén eléggé negatívan hathat az arcbőrünk minőségére. A hazaérkezéskor megejtett kézmosás mit sem segít, ha napközben a buszon, bevásárlóközpontban, iskolában össze-vissza fogdosunk mindent, és így simítjuk végig az arcunkat.

Ha a hajaddal sokat játszol, folyamatosan rendezgeted a piszkos kezddel, akkor könnyedén kerülnek át a baktériumok az arcbőrödre. Ha megfigyelted, hogy azon a részen alakulnak ki a pattanások, ahol a hajad folyamatosan az arcodhoz ér, akkor ez is közre játszhat a bőrirritáció és a szellőzés hiánya mellett.

A legkézenfekvőbb megoldás erre az esetre, ha magadnál hordasz egy kézfertőtlenítőt, és utazás, bevásárlás után alaposan fertőtleníted vele a kezeidet. Ezen kívül fontos odafigyelni arra is, hogy minél kevesebbszer érj az arcodhoz, ezzel pedig nemcsak a pattanásokat, hanem a különféle fertőzéseket is elkerülheted.

Ágyneműhuzat

Akármennyire is fáj bevallani, sokszor nem fordítunk akkora figyelmet az ágyneműnk tisztaságára, mint amekkorát kellene. A huzatot legalább kéthetente érdemes lenne cserélni, hiszen a kórokozók és az elhalt hámsejtek ekkorra már igencsak elszaporodnak rajta, lányok esetében pedig különösen nagy problémát jelent, ha sminkben hajtják álomra a fejüket.

Sokszor nem fordítunk akkora figyelmet az ágyneműnk tisztaságára, mint amekkorát kellene.Fotó / 123rf

Minél többször fekszel bele a koszos ágyneműbe, annál gyorsabban fogod észrevenni a pattanások kialakulását az arcodon, így ügyelj rá, hogy minden héten (vagy legalább kéthetente) cseréld a huzatodat!