A főbb tantárgyaknak sikeresen eleget tettetek, hétfőtől kezdődnek a gyakorlati vizsgák a technikumokban

A szakképzésekben sem értek még véget a megmérettetések. Holnaptól kezdetét veszik a szakmai írásbeli vizsgák, melyekben gyakorlati tudásukról adhatnak számot a tanulók.

A járványhelyzet ellenére a technikumokban zavartalanul zajlott ehéten az összes érettségi. A szakképző intézmények oktatóit és diákjait azonban újabb kihívások várják. A neheze még hátravan, hiszen a szakmai ismeretekből hétfőtől kezdődnek a vizsgák.

A szakképző intézmények maguk dönthetnek a szakmai vizsgák gyakorlati részének és projektfeladatainak időpontjáról, az írásbeliket egységesen holnaptól szervezhetik meg a járványügyi előírások szigorú betartásával.

„A vizsgázó fiatalok az elmúlt években korszerű, versenyképes és a gyakorlatban is jól hasznosítható tudást szereztek. Friss szemléletük, az életkorukból eredő erejük nagy segítséget jelent majd az ország újraindításában. A megerősített szakképzésben tanulók biztos elhelyezkedést és tisztességes fizetést ígérő szakmákat sajátíthatnak el. Tavaly ősztől ösztöndíjat és akár munkabért is kapnak, a vállalkozásokkal fenntartott egyre szélesebb kapcsolatrendszernek köszönhetően gyakran leendő munkaadójuknál szerezhetnek gyakorlati tapasztalatokat. A technikumok érettségit is adnak, a mérnökképzés előszobáiként egyenes utat nyitnak a felsőoktatásba. A szakképzés kétségtelen előnyeit egyre több gyerek és szülő ismeri fel: a nyolcadik után továbbtanulók közül a legtöbb diákot idén is technikumba vették fel" – fejtette ki Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese.