A szakképzés a diákok és az oktatók számára is előnyös

Tavaly júliusban átlagosan 30 százalékos béremelést vezettek be az oktatók számára a szakképzésben, a diákok pedig már tanulmányaik alatt bért vagy ösztöndíjat kaphatnak.

A kormány éves szinten 35 milliárd forintot biztosított 35 ezer szakképzésben oktató tanár tavaly júliustól érvényes béremeléséhez, melynek célja egy teljesítményalapú, versenyképes, motiváló bérezési rendszer létrehozása. Így nem csak a frissdiplomások számára tették vonzóbbá a szakképzést, de a vállalkozásoknál dolgozó szakemberek oktatásba való bevonását is megkönnyítik.

„Azon dolgozunk, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek, ezért erősítettük meg a szakképzési rendszert. A technikumok és szakképző iskolák ma már versenyképes tudást és valódi szakmai tapasztalatot adnak. A saját területükön kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakembereket arra ösztönözzük, hogy vegyenek részt a következő nemzedékek képzésében: ezért is emeltük meg a szakképzésben oktatók fizetését. Továbbá tavaly szeptember óta, felmenő rendszerben bért vagy ösztöndíjat biztosítunk a diákoknak." - hangsúlyozta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A megújult szakképzés az adatok szerint is egyre népszerűbb: nyolcadik osztály után a legtöbb diák technikumba jelentkezett, valamint a 2021-es felvételi eljárásban az előző évnél ötödével több szakképzésben végzett tanuló felvételizett a felsőoktatásba.

forrás: MTI