Lépésről lépésre: középiskolai felvételi

Nyolcadikos vagy és idén felvételiznél középiskolába, de aggaszt a sok tennivaló? Ne csüggedj, mi összeszedtük, mikor mi a teendő a felvételi során.

A felvételi előtt

Mivel a felvételivel kapcsolatos papírmunkát az általános iskolák végzik, érdemes először az iskola honlapján vagy az osztályfőnöknél érdeklődni a felvételi rendjével kapcsolatban. Ezzel párhuzamosan jó, ha a középiskolák honlapjain is körbenézel, hogy lásd, pontosan hol, milyen képzések indulnak, milyen tanulmányi területeken. A középiskoláknak ezt 2021. október 20-ig kell nyilvánosságra hozniuk felvételi tájékoztatójukban.

Ha megvan a kiszemelt tanulmányi terület és ehhez írásbeli vizsgát kell tenned, akkor jelentkezned kell egy megfelelő vizsgaszervező intézménybe. Fontos, hogy a felvételi vizsgát bármelyik vizsgaszervező intézményben megírhatod, attól függetlenül, hogy hova jelentkezel, ezért érdemes olyat választani, ami például kényelmesen megközelíthető. A vizsgaszervező intézmények listáját az Oktatási hivatal teszi közzé honlapján. Az írásbeli vizsgára való jelentkezés határideje 2021. december 3., míg magukra a vizsgákra 2022. január 22-én kerül sor.

Fontos, hogy a felvételi vizsgát bármelyik vizsgaszervező intézményben megírhatod, attól függetlenül, hogy hova jelentkezel.Fotó / 123RF

Felvételi után

Ha olyan tanulmányi területet választottál, mellyel kapcsolatban a középiskola szóbeli vizsgát ír elő, ezeknek az időpontját és helyét az iskola határozza meg. Az időpont idén 2022. február 22. és március 11. között lesz.

Az általános iskolák feladata összegyűjteni a nyolcadikosok továbbtanulási szándékait, és a KIFIR rendszerben létrehozni a felvételi lapokat, amelyek a tanulói adatlapot és a jelentkezési lapot tartalmazzák. Minden középiskolába külön jelentkezési lapot kell beadni. Bármennyi iskolát és képzési területet megjelölhettek az általatok preferált sorrendben, vagyis azt érdemes legelőre írni, ahova a legszívesebben mennél. Miután megvannak ezek a lapok, az általános iskola postára adja a megfelelő középiskoláknak. Idén erre a legkésőbbi dátum 2022. február 18-a.

Jó, ha tudod, hogy mód van a sorrend módosítására és új tanulmányi terület megjelölésére is 2022. március 21-22-én, ha meggondoltad magad valamivel kapcsolatban. Új területet csak olyan középiskolánál jelölhetsz meg, ahová eredetileg is jelentkeztél, vagyis új középiskola nem kerülhet a listádra. Ha a módosítás mellett döntesz, akkor az általános iskola módosító adatlapot állít elő a KIFIR rendszerben és ezt megküldi az Oktatási Hivatalnak, ahol összeállítják a jelentkezők listáját a középiskoláknak.

A felvételi vizsgát követően a középiskolák március 16-ig hozzák nyilvánosságra a jelentkezők jegyzékét rangsorolva, ám mivel ezek után még sor kerülhet sorrendmódosításra, ez még csak ideiglenes állapot. A végső eredményt április 29-ig küldik meg a szülőknek és az általános iskoláknak.