Középiskolai felvételire készülsz? Erre számíthatsz!

Gimibe menni nagy mérföldkő, amihez az ember kénytelen egy méretes megmérettetésen is túlesni, ami nem más, mint a középiskolai felvételi magyarból és matekból. Parázni semmi ok, mutatjuk, hogy mire kell számítanod, mit használhatsz és mennyi időd lesz majd a feladatok megoldására!

Minden bizonnyal az alap infókat már ismered, de ha mégsem, akkor fontos tudni, hogy mindkét tárgy feladatlapjának kitöltésére 45 perc áll majd rendelkezésedre. Ezek tíz-tíz feladatot foglalnak magukba, és maximum 50 pontot lehet elérni magyarból és matekból egyaránt. A vizsgák kitöltéséhez kék, vagy fekete tollat használhatsz, az ábrákat viszont ceruzával is elkészítheted.

Aggódnod akkor sem kell, ha nem vagy egy igazán stréber beállítottság, ugyanis a felvételi nem feltétlen a bemagolt adatokra lesz kihegyezve, ezzel szemben meg kell mutatnod, hogy megvannak a készségeid és kompetenciáid a középiskolai tanuláshoz. A központi feladatlapok a Nemzeti alaptanterv alapján lesznek összeállítva - az általatok használt tankönyvekre sem igazán lehet alapozni, ugyanis egyik tankönyvcsaládot sem részesítik előnyben a vizsgák összeállításánál. Fontos megjegyezni, hogy nem az aktuális évben tanultak lesznek hangsúlyosak a kérdéssorokban, tekintve, hogy a különböző iskolákban eltérhet a tanulás üteme – nyugodtan koncentrálhatsz az előző évek anyagára.

Mire számíts magyarból?

A magyar felvételi vizsga tízből kilenc kérdése bizonyos részképességekre fókuszál, amelyeket az előző években sajátítottál el – ilyenek például a nyelvi- és kommunikációs ismeretek, valamint a helyesírás. Ezek mellett bizonyítanod kell szövegértési, szövegalkotási és gondolkodási képességeid is, ilyenek többek között a rendezés, a tömörítés vagy a véleményalkotás. A szövegek minőségét illetően széles skálára számíthatsz: lehet feladat szépirodalmi, ismeretterjesztő és köznapi szöveggel is.

A tizedik feladat eltér a többitől, ugyanis itt önálló szövegalkotásban kell megmutatnod, hogy mit tudsz. Mindezt egy adott témáról, egy adott műfaj követelményeit szem előtt tartva. Fontos, hogy a témára koncentrálj, valamint, hogy tartsd meg a terjedelmi előírásokat. Emellett nem elhanyagolandó gondot fordítani a helyesírásra, nyelvhelyességre, szerkesztésre, valamint a stílusra. Ezen feladatok egyikéhez sem használhatsz segédeszközt.

A magyar feladatlap témaköreit itt találod, ha kilencedik osztályba készülsz, itt, ha hatosztályos gimibe, és itt, ha nyolcosztályosban szeretnél továbbtanulni.

Fotó / Shutterstock

Mi vár rád a matekon?

A matek felvételiben meg kell mutatnod, hogy a tantárgyi ismereteiden kívül olyan kompetenciák is a birtokodban állnak, mint a feladatmegoldó készség, a kreativitás, a problémaérzékenység, a szabálykövetés, a képesség, hogy koncentrált és összeszedett legyél, valamint a logikai biztonság. Ezek mellett érdemes különös figyelmet fordítanod a megoldások rendezett, olvasható és követhető prezentálására, hiszen ezek nélkül aligha tudod bizonyítani a rátermettségedet. Vonalzót, körzőt és szögmérőt használhatsz a rajzokhoz, azonban mást – például számológépet – nem.

A matek feladatlap témaköreit itt találod, ha kilencedik osztályba készülsz, itt, ha hatosztályos gimibe, és itt, ha nyolcosztályosban szeretnél továbbtanulni.