Merre tovább? A felsőoktatási szakképzések és a szakirányú továbbképzések nyomában

A továbbtanulás kérdése minden ember életében mérföldkőnek számít, a megoldás pedig az esetek többségében kétféleképpen alakulhat. Vagy elmész egyetemre, vagy pedig munkát vállalsz az érettségi után. És mi a helyzet akkor, ha már megszerezted az alapdiplomát? Vannak alternatívák, amelyekről nem sok szó esik, ezeknek járunk most utána.

Felsőoktatási szakképzés és szakirányú továbbképzés. Első ránézésre egymás szinonimájaként is lehetne használni ezt a két kifejezést, viszont nagyon fontos különbségek vannak közöttük.

Felsőoktatási szakképzés

Ha szeretnél bekerülni egyetemre, viszont nem találtál magadnak megfelelő szakot, esetleg nincs elég pontod bekerülni az általad vágyott helyre, akkor a felsőoktatási szakképzés neked való választás lehet. Ez a fogalom olyan 2 éves képzéseket takar, amelyet egyetemek és főiskolák hirdetnek meg, elvégzésük után viszont nem diplomát, hanem oklevelet kapsz. Jelentkezni ezekre a képzésekre is az e-felvételin keresztül lehet, a szaklistában az "F" betűvel jelölt szakokat kell keresni.

Fotó / Mediaworks

A szakképzések előnye, hogy sokkal alacsonyabb ponthatárra van szükség a bekerüléshez (280 helyett 240 pontra), ezen kívül pedig nincs meghatározva, hogy mely érettségi tárgyakat kell figyelembe venni a felvételkor, ezért számolhatsz a két legjobb eredményeddel.

Szakirányú továbbképzés

A felsőoktatási szakképzéssel ellentétben a szakirányú továbbképzések már felsőfokú végzettségre és szakképzettségre épülnek. Ha nem szeretnél az alapdiploma megszerzése után mesterképzésre menni, sőt az után esetleg doktorálni, de szeretnéd jobban elmélyíteni a tudásodat a tanult szakkal kapcsolatban, akkor a szakirányú továbbképzés a megfelelő választás számodra.

Fotó / Mediaworks

Ezeknek az általában 2-4 féléves, oklevelet (de külön végzettséget nem) adó képzéseknek köszönhetően kicsit mélyebbre áshatod magad a szakodhoz kapcsolódó témákban anélkül, hogy egyetemi képzésre kellene jelentkezned. A továbbképzéseket a felsőoktatási intézmények egyénileg indítják, éppen ezért a felvételi követelményeket is egyénileg szabják meg. Erről itt informálódhatsz bővebben, azt viszont érdemes figyelembe venni, hogy a kereső szerint jelenleg nincs államilag finanszírozott továbbképzés.