Mi leszel, ha nagy leszel? Így válassz szakmát, ha nem tudod, merre indulj

Pályaválasztás előtt állsz, de fogalmad sincs, mi legyen? Letaglóz a gondolat, hogy hamarosan választani kellene? Lépésről lépésre mutatjuk, hogyan válassz, ha szakmát keresel.

A pályaválasztás mindenki életében hatalmas mérföldkő, hiszen meghatározza a következő éveidet. Bár manapság már sokan választanak második karriert később az életükben, általában az első szakmád dönti majd el, hogy mivel fogsz foglalkozni egy jó darabig. Hozzájárul majd a kialakuló érdeklődési köreidhez és a személyiségedhez, ezért is fontos, hogy amikor választod, ne a kényszer vezéreljen, hanem az, hogy tényleg megtaláld az utad.

Fotó / Shutterstock

Gondold végig, ki vagy

Miben vagy a legjobb és mi az, amit élvezel? Ha ezek mentén haladsz, akkor olyan szakmát fogsz választani, ami a lehető legközelebb áll a képességeidhez és az érdeklődési körödhöz.

  • Melyik tantárgyakat szereted a legjobban? Miért? Azért, mert megkedvelted a tanárt, vagy azért, mert szereted, hogy logikusan kell gondolkodni? Esetleg valami más fogott meg benne?
  • Miben voltál a legjobb és miért?
  • Mi az 5 legfőbb erősséged? Kommunikáció? Problémamegoldás? Csapatmunka? Fizikai fittség? Minden szakma más skill készletet kíván.

Készíts listát

Ha alaposan végiggondoltad, hogy mi érdekel, miben vagy a legjobb, akkor készíts egy listát az összes szakmával, ami szerinted jól passzol hozzád és érdekel is. Ezen a ponton érdemes egy kis kutatómunkát is végezni, mivel sok olyan szakma van, ami elsőre eszedbe sem jut, de lehet, hogy felkeltené az érdeklődésedet. Minél hosszabb listát készíts, legalább tíz tétel kerüljön rá. A következő körben az lesz a feladat, hogy ezt a listát szűkítsd le a top 2-5 választásodra. Ezek után tégy egy lépést hátra fejben, és figyeld meg, milyen képességek szükségesek a top opciókhoz. Ha hasonlóak, akkor könnyű a dolgod, hiszen már tudod, hogy mire érdemes odafigyelni tanulás közben.

Fotó / Shutterstock

Térképezd fel a célhoz vezető lépéseket

Ha már megvan, hogy milyen irányba szeretnél indulni, fontos, hogy a célhoz vezető utat olyan lépésekre bontsd, amelyek konkrétak és elérhetőek. Mit tudsz tenni a következő pár hónapban és mit a következő évben? Miből hányasra kell érettségizned, és mikor? Az is segíthet ebben, ha utánanézel a konkrét képzéseknek, amelyek szóba jöhetnek. Bármit felírhatsz, a lényeg, hogy elérhetőek és konkrétak legyen, majd írj melléjük egy körülbelüli dátumot, mikorra el akarod érni ezeket a lépéseket.