Diploma nélkül is van élet! Mennyit keres egy ács?

A szó szoros értelmében nekik (is) köszönhetjük, hogy van fedél a fejünk felett. A világ egyik legrégebbi és legismertebb szakmája: feltehetően maga Jézus is ácsként tevékenykedett nevelőapja, József mellett. De mi is valójában ez a mesterség? Mennyi idő megtanulni? Mennyit lehet vele keresni? Nézzünk be a tető alá!

Ha megkérünk valakit, hogy soroljon fel néhány szakmát, szinte biztos, hogy az első ötben ott lesz az ács. Viszont ha már arról kérdezzük ugyanezt az embert, hogy mit csinál egy ács, valószínűleg annál többet nem tud mondani (tisztelet a kivételnek), hogy „a tetőt". Pedig ennél jóval több van benne – igyekszünk ezt bebizonyítani!

Te tudod, hogy mit csinál pontosan az, aki az ács mesterséget űzi?Fotó / Shutterstock

Mit csinál egy ács?

A hivatalos definíció szerint az ács olyan szakképzett mesterember, aki zsaluzatokat, állvány-szerkezeteket és maradó faszerkezeteket készít, bont, átalakít, javít és karbantart. Tehát bőven van élet a tetőn túl is. A Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszerében részletes leírást találsz arról, milyen feladatokkal birkóznak meg nap mint nap. Csak néhány az izgalmasabbak közül:

  • Külső és belső faburkolatok készítése
  • Építkezéseken nehéz faszerkezetek építése, felállítása és szerelése
  • Fedélszerkezetek előkészítése, felállítása
  • Belső és külső épületrészek (például falak, ajtók, ajtó- és ablakkeretek, burkolatok és panelek) szerelése

Mennyi idő kitanulni az ács szakmát?

Természetesen ahogy a jó pap, úgy a jó ács is holtig tanul, de ez nagyon rosszul nézne ki leírva a szakmajegyzékben. A legtöbb építőipari képzéshez hasonlóan alapfokú iskolai végzettséggel 3 év alatt, érettségivel pedig 2 év az oktatás időtartama. Ez nyilván az alapokat adja meg, a skilleket és a rutint gyakorlatban lehet maxolni.

Gondoltad volna, hogy Han Solo és Indiana Jones is ács volt?

Persze nem maguk a karakterek, hanem az őket megformáló Harrison Ford, aki mesés karrierjét épp az ácsmesterség kitanulásának köszönheti. Ford a '60-as években leginkább statisztáskodással próbálta – inkább kevesebb, mint több sikerrel – eltartani családját. Keresetkiegészítés gyanánt kezdett ácsként dolgozni, a legnagyobbak bízták meg: dolgozott a The Doorsnak, Sally Kellermannek és Sergio Mendesnek is.

Amikor George Lucasnak készített szekrényt, a rendező felajánlott neki egy mellékszerepet az American Graffitiben. Később Francis Ford Coppola irodáját bővítette, ekkor a Magánbeszélgetésbe és az Apokalipszis mostba intézett magának kisebb alakításokat.

Legismertebb szerepéhez is így jutott. Ismeretségükre való tekintettel George Lucas megkérte, hogy vegyen részt a Star Wars szereplőválogatásain, és olvasson fel szövegeket a jelentkezők partnereként. Amit Han Solo szerepében hozott a castingokon, nagyon bejött Steven Spielbergnek, aki végül kijárta, hogy ő kapja a feladatot. A többi már történelem...

Tudtad, hogy Harrison Ford a mesés karrierjét épp az ácsmesterség kitanulásának köszönheti?Fotó / AFP

Milyen képességekre van szüksége egy ácsnak?

Finoman szólva sem árt, ha egy ács mozgása koordinált és ügyes, állóképessége pedig átlagon felüli. A munka fizikai igénybevétele magas, ráadásul egy rossz lépés életveszélyes helyzetet okozhat.

Tehát nem hátrány, ha ki vagy szedve, mint a húsleves.

Ebből következik, hogy főleg férfiak választják ezt a hivatást. Mindemellett szükség van jó szemmértékre, térlátásra és kézügyességre is. Fontos továbbá megjegyezni, hogy az ács szakma nem a magányos farkasok terepe, jól kell tudni csapatban dolgozni.

Mennyit keres egy ács?

A KSH 2020-as évre vonatkozó adatai alapján az ácsok átlagosan havi bruttó 260 ezer forintot keresnek. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a lista a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások, a teljes körű költségvetés, valamint a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezetek adatai alapján készült.

Így nem tartalmazza a "maszek melókat", amiknek köszönhetően az említett összeg többszörösét is megkereshetik.

Ha érdekel, milyen intézményekben tanulhatod meg ezt a komplex mesterséget, csekkold le a szakmakeresőt a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal oldalán!