Tanfolyamok, amiket el kell végezned, ha pénzt akarsz keresni diploma nélkül

Volt, amikor a diploma egyet jelentett a jó megélhetéssel, a biztos állással és a kimagasló keresettel. A hangsúly a múlt időn van. Ma már ez közel sem ennyire egyértelmű. Persze megvannak azok "sztárszakok", amik még mindig biztosítják a fényes jövőt, de ezekre a túljelentkezés miatt hangyányi esély van bekerülni földi halandóként. Mi lenne, ha azt mondanánk, egyetemi végzettség nélkül, sőt, "részmunkaidős" tanulással is lehet jó pénzt keresni?

Felnőttképzés. Mire gondolunk, amikor ezt a szót halljuk? Negyvenes felnőtt férfiakra és nőkre, akik későn jöttek rá, hogy újratervésre szorul az életük, és kétségbeesetten próbálnak megtanulni valamit, amiről kimondva-kimondatlanul mindenki tudja, hogy nem igazán fog sikerülni. Na, ez tévedés! Összeszedtünk három témakört és négy olyan tanfolyamot, amit elvégezve (sok gyakorlás után) keresetben felveheted a versenyt a diplomásokkal.

Testtetováló

Ha jól rajzolsz, kreatív vagy, érdekelnek a tetoválások, megéri megpróbálni. A legtöbb helyen nem kell még érettségi sem az elkezdéséhez, tehát könnyű belevágni. Akár egyetem mellett is végezhető hétvégéken vagy esti tanrendben. Nagyjából fél év megszerezni egy államilag elismert oklevelet.

Fotó / 123RF

Ez természetesen még nem elég ahhoz, hogy felvegyenek dolgozni a Miami Inkbe, de kiindulásnak mindenképp jó. Ahhoz, hogy kialakult ügyfélköröd legyen, sok-sok gyakorlatra van szükséged. Ne aggódj, nem igazi embereken kell elkövetned az első hibáid, a zöldfülűek mesterséges gyakorlóbőrön edzenek.

Drónkezelés és videókészítés és -szerkesztés

Néhány éve még csak a hadsereg használta őket, most már jóformán bárki repkedhet velük, akinek van hozzá kedve. A jó öreg kínai webshopokról szinte zsebpiszokért és köldökszöszért rendelhetünk olcsóbb darabokat, amik profi felhasználásra kevésbé, szórakozásra és gyakorlásra annál inkább használhatóak.

Oké, de hogy lesz ebből pénz? - kérdezheted joggal. A tanfolyamon olyan tudást szerezhetsz, aminek birtokában nem fogsz a nulladik másodpercben falhoz csapni egy komolyabb drónt, amire nem kaputelefont szereltek. Ezzel, egy kézi kamerával és a videószerkesztéssel pedig fejest ugorhatsz az esküvőbizniszbe!

Cukrász

Mutasson valaki egy embert, aki nem szereti az édességet! Sütikre és tortákra mindig lesz igény, főleg újhullámos különlegességekre, amikhez elengedhetetlen a fiatalos lendület és a trendkövetés. A cukrászat már-már művészet, így nemcsak sütés-főzés skillekre, szépérzékre is szükség van hozzá.

Fotó / 123RF

A manapság egyre elterjedtebb ételallergiák és érzékenységek miatt a mindenmentes vonal is nagyot megy, így az sem elvetendő irány. A cukrászkodás másodállásként is tökéletes lehet. Ha nem akarsz, nem kell egész héten a sütő mellett állni, a közvetlen környezetednek is készíthetsz desszerteket, amivel kiegészítheted a fizetésed.