Asztalosnak lenni nemes hivatás, összeszedtük, hogy válhatsz azzá!

Asztalosnak lenni gyönyörű hivatás, hiszen, nemcsak szakma, hanem sokszor művészet is. Fából alkotni értékes, hiszen megújuló és gyönyörű alapanyag, amit hihetetlen finomsággal lehet megmunkálni. Hogyan tanulhatod meg? És egyáltalán, lehet vele jól keresni? Itt a válasz!

A tömeggyártott bútorok korában méltatlanul feledésbe merült ez a szakma, pedig gyönyörű hivatás. A jó hír viszont az, hogy a világ alakulását elnézve, egyre nagyobb szükség lesz az asztalosokra, hiszen az egyszer használatos dolgok kezdenek kimenni a divatból!

Az asztalos nem csak asztalt csinál

Ahogy az ácsok sem csak tetőt fednek, úgy az asztalosok is nagyon sok dolgot készítenek fából. A kül- és beltéri bútorkészítéstől, az antik bútor restauráláson át, a beépített bútor tervezésig mindent csinálhat egy bútorasztalos. És ez csak a szakma első fele!

Fotó / 123RF

Ugyanis vannak épületasztalosok is, akik ajtókat, ablakokat készítenek és beépítenek, fával burkolnak, sőt restaurálhatnak is. Mindkét szakma pontos leírását megtalálod a Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszerében: a bútorasztalosét itt, az épületasztalosét pedig itt.

Mennyi idő megtanulni?

Az asztalos képzés időtartama alapfokú iskolai végzettséggel 3 év, érettségivel 2 év, de ez csak a belépő szint. Nagyon sokoldalú és gazdag hivatás ez, amiben megannyi irányba el tudsz majd menni, például a fent említett restaurálás önmagában lehetne egy külön szakma. Továbbá a fán kívül rengeteg más anyagot megismerhetsz, amiket mind beépíthetsz a repertoárodba, például a színezett műgyantát, ami ma nagyon menőnek számít.

A tévés asztalosok asztalosa, Ron Swanson, a valóságban is űzi a mesterséget

A Városfejlesztési osztály nyers, de kétkezi munkában végtelenül tehetséges karakterét játszó színész, Nick Offerman a magánéletében is aktívan asztaloskodik. Olyannyira, hogy még egy saját műhelyt is nyitott Los Angelesben, Offerman Woodshop néven. Offerman kitűnő példája annak, milyen hasznos ez a szakma, ugyanis kezdeti színészi karrierjét asztalos és ácsmunkával finanszírozta. Ezzel azt akarjuk mondani, hogy neked sem kell feltétlenül elkötelezned magadat egy hivatás mellett, az asztalosság akár lehet egy jól jövedelmező hobbi is.

A pénz nincsen se kőbe, se fába vésve

A KSH 2020-as adatai alapján a bútor- és épületasztalosok átlag 250 ezer forintot keresnek, de ez csak az alkalmazott szakemberek fizetését veszi figyelembe. Magánvállalkozóként emellett sokkal több pénzt megkereshetsz, főleg, ha erőt fektetsz a jó kliensek felkutatásába.

Reméljük sikerült meghoznunk a kedved ehhez a nemes szakmához. Ha igen, akkor a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal oldalán megkeresheted a képzéseket indító intézményeket.