Töröm, töröm a mákot, sütök neked kalácsot! De hogyan lehetsz pék-cukrász?

Te is egyike vagy azoknak, akik a karantén alatt a tökéletes kenyérrecept megtalálásán fáradoztak? Már gyerekként is ámulattal nézted nagymamádat, ahogy az ünnepi finomságokat készíti? (Ugye megtanultad, hogy egy csipet só mindenbe jár?) Mégis hogyan lehetséges, hogy a vegán süteményekhez tényleg semmi állati eredetű hozzávaló nem kell? Bemutatjuk a pék-cukrász szakmát.

A huszadik század kezdetével hazánkban nagyot fejlődött a cukrászipar, így az ehhez szükséges szakképzés is sokat változott. Manapság már a legtöbb cukrászda, valamint a divatos kávézók egyszerre kínálnak édességeket és péksüteményeket számunkra. A két szakmát valóban nehéz elkülöníteni egymástól, így a képesítést biztosító központokban a pék és a cukrász mesterség egymással karöltve sajátítható el.

Miből áll a pék-cukrász feladata?

Talán a te lelki szemed előtt is egy fehér sapkás szakember jelenik meg, aki szépen lesimított tejszínhabos tortát díszít, gondosan ügyelve arra, hogy a csokikrémet egyenletesen nyomja ki a tubusból. Azonban ez a szakma ennél kicsit többről szól!

Először is a sikeres végeredményhez elengedhetetlen, hogy a szakember mindenből a megfelelő mértékű nyersanyagot használja, a receptben leírt módon. Ez pedig túlmutat az asztalon felsorakoztatott és gondosan kimért liszt, cukor, tej, és minden földi jó összekeverésén. Sokféle sütemény fajta van, és még több elkészítési mód, ezért még az összekeverés sorrendje, a hőmérséklet, a pihentetés ideje, vagy épp a tálalás időzítése sem mindegy. Ugye egy kicsit te is kémia órán érzed magad? Valóban, ez a szakma megkíván egy bizonyos szintű vegyészi tudást – még akkor is, ha erre nem tudatosan készítik a lelkes tanoncokat.

A legédesebb szakzsargon, avagy mennyire ismered a cukrászati alapfogalmakat?

Nem elég tisztában lenni a különleges fantázianevű finomságokkal, az elkészítésükhöz szükséges módszerek és technikák hivatalos elnevezését sem árt ismerni!

Csomú új szót is tanulhatsz, ilyen például a temperálás, ami egy hőkezelési módszer, ezt a technikát főleg csokoládék olvasztásánál használják, vagy a vaksütés, ami a megtölteni kívánt tészta elősütését jelenti. De a krokant kifejezést fogadjunk, hogy már nem ismered! Ha több cukrászati alapkifejezésre vagy kíváncsi, akkor csekkold a Mindmegette.hu cikkét!

Nem elég tisztában lenni a különleges fantázianevű finomságokkal, az elkészítésükhöz szükséges módszerek és technikák hivatalos elnevezését sem árt ismerni!Fotó / 123RF

Kiből lesz a cserebogár?

Igen ám, de mi van akkor, ha – a szabályok pontos betartása ellenére – a verejtékes munka gyümölcse mégse úgy néz ki, ahogy az a nagy könyvbe meg van írva? Ilyenkor kell bekapcsoljon a jó cukrász intuitív érzéke. Ezt általában a pályán eltöltött hosszú évek során fejleszti ki. Ám több trükköt is találhatsz az interneten, amelyek később hasznodra válhatnak!

Továbbá fontos, hogy az ember kézügyessége is megfelelő legyen és bírja az állómunkát. De olyan elvárásokkal is találkozhat, mint az ízérzékelés vagy a színlátás! A szakképzettséggel rendelkező személy a tanulmányai során az édesség-, fagylalt-, pohárkrém-, péksütemény- és kenyérkészítés mellett több mindent is elsajátít. Például

  • megtanul sütőipari vagy cukrászati termékeket tesztelni és minősíteni,
  • a munkához szükséges technológiai berendezésekkel foglalkozni,
  • odafigyelni az allergén anyagokra,
  • vagy épp vállalkozást indít és működtet.

Lássuk, hogyan lehet kitanulni ezt a sokszínű szakmát?!

Az Innovatív Képzéstámogató Központ honlapján megtalálható a részletes leírás a teljes tanfolyamról. Abban a dokumentumban megtalálod, hogy belépőként szükséges az alapfokú iskolai végzettség – magyarán az érettségi. Így tudod megkezdeni a hároméves képzést, amelyet egy elméleti és egy gyakorlati vizsga zár. Ha pedig minden a terv szerint alakul, az ember fia-lánya már kezdheti is a munkát! A KSH 2020-as adatai alapján

az átlagos cukrász bér nagyjából bruttó 240 000. (Bizony, bizony ne feledkezz meg az adózásokról sem, így lesz meg a nettó összeg.)

Egyelőre csak a nyalánksághoz jött meg a kedved?

Itt az ideje kipróbálni valamelyik nagy múltú hazai cukrászdát! Ha inkább egy reform finomságot kóstolnál, akkor pedig érdemes körülnézni a vegán kínálatok között. Holnap reggel pedig mindenképp nézz be egy közeli pékségbe egy ropogós perecért!