Gyakorló ápoló - A szakma, ha tényleg segíteni akarsz

Aki volt már kórházban, annak nem kell magyarázni, mennyire sokat jelent a hozzáértő és kedves ápolók munkája. Ha vonz ez a nemes hivatás, ahol a gyógyítás mellett részt vehetsz a szervezésben, és nap mint nap emberekkel foglalkozhatsz, olvasd el cikkünket.

Mit csinál egy ápoló?

Egy ápoló részt vesz a betegek ápolásában, gondozásában, illetve asszisztensi feladatokat is ellát attól függően, hogy hol dolgozik. Tipikusan segít a betegnek és családjának a beteg mozgásában, pihenésében, táplálkozásában, személyi higiéniájában. Az előírásoknak megfelelően kezeli a gyógyszereket, fertőző anyagokat, mozgást és ápolást segítő eszközöket. Biztonságos ápolási környezetet teremt, ahol a betegről a legideálisabb körülmények között lehet gondoskodni. Előkészíti az eszközöket vizsgálatokhoz, beavatkozásokhoz és kivitelezésükben is segítséget nyújt az egészségügyi csapat többi tagjának.

További példák egy ápoló mindennapos feladataira:

  • a betegek igényeinek felmérése, a betegápolás megtervezése
  • a gondozás koordinálása a többi csapattag bevonásával
  • sebek tisztítása, kötszerek, pólyák alkalmazása
  • a betegek által tapasztalt fájdalom és szorongás figyelése, továbbá enyhítése gyógyszerekkel vagy más terápiákkal
  • a páciensek és családjaik kérdéseinek megválaszolása a gondozással, kezeléssel kapcsolatban
Az ápolás története: Amikor egy úrihölgy mentette a katonákat

A professzionális ápolás történetét Florence Nightingale-hez kötjük, aki egy előkelő angol úrihölgy volt. Bár akkoriban nemes hölgyeknek egyáltalán nem volt ildomos semmilyen szakmát választani, hát még betegeket ápolniuk, Florence-nek az volt az elképzelése, hogy magasan képzett szakemberek segítségével jelentősen javítani lehetne a betegek életszínvonalán, és az ápolásban résztvevő nők a foglalkozáson keresztül önálló életet építhetnének.
1854-ben a krími háború során tesztelte élesben elképzeléseit, mivel engedélyt kapott a brit kormánytól, hogy egy csapat nővért vihessen a tábori kórházba. Florence és csapata újraszervezték az ápolás rendjét, mindent tisztára súroltak, szellőztettek a kor egészségügyi elvárásainak megfelelően és ügyeltek, hogy a lábadozók megfelelő kezelést és élelmet kapjanak. Heteken belül esni kezdtek a halálozási arányok és a katonák már nem szenvedtek különböző fertőzésektől. Florence hamarosan a Lámpás Hölgyként várt ismertté, mivel éjjel lámpával járt a betegek ágyai között, hogy vigyázzon rájuk. Az évszázad végére nézetei széles körben elterjedtek.

Mennyi idő, mire ápoló lehetsz?

Mivel ez egy komoly szakképesítést igénylő szakma, ahol nap mint nap életek múlhatnak azon, hogy mennyire vagy felkészült, több időbe telik kitanulni, mint sok más szakmát.

Az 5 éves képzés érettségivel és technikusi szintű ápolói szakképzettség megszerzésével zárul.

Milyen képességekre van szüksége egy ápolónak?

Egy ápolónak rendkívül szerteágazó skillekre van szüksége. Elengedhetetlen a fizikai állóképesség - hiszen gyakran kell magatehetetlen páciensek mozgatását elvégeznie -, a precizitás, a gyors döntésképesség és a konfliktusmegoldó készség, hogy egy váratlan helyzetben pontosan és jól, de gyorsan tudjon dönteni. Szükséges továbbá az is, hogy egy ápoló jó verbális és kommunikációs készséggel rendelkezzen, hiszen munkája során a legkülönfélébb páciensekkel kell szót értenie.

Egy ápoló részt vesz a betegek ápolásában, gondozásában, illetve asszisztensi feladatokat is ellát.Fotó / Shutterstock

Mennyit keres egy ápoló?

A KSH 2020-as adatai szerint egy kezdő ápoló bruttó 400 ezer forint körüli összeget keres, míg egy tapasztalt, régi motoros 465 ezer forint körüli összegre számíthat.

Ha érdekel, hol tanulhatod ezt a nemes szakmát, akkor használd a szakmakeresőt!