Minél több nyelvet beszélsz, annál több ember vagy: Nyelvek, amelyeket menő megtanulni

Különbség van a hasznos és a menő nyelvek között. Hasznos nyelvek közé tartoznak azok, amelyeket a világon a legtöbben beszélnek, a menő nyelvek pedig azok, amelyek meglepetést, elismerést váltanak ki a környezetedben. Vannak átfedések is, bár nem minden esetben lehet egy nyelv menő, és hasznos is egyszerre.

Háromféle nyelvet tanulhatsz életed során. Olyanokat, amelyek hasznosak, esetleg menőket, valamint ezek ötvözetét.

Menő, ám kevésbé hasznos nyelvek:

1. Latin

Nagyon menő húzás egy péntek esti teázás közben előrukkolnod a latin tudásoddal, még az általad ismert közmondásokkal is bombázhatod az asztaltársaságod. Bár a latin nyelv megtanulása csak az újlatin nyelvek elsajátításában lehet hasznos a számodra, mégis egészen menő húzás megtanulni egy holt nyelven beszélni.

2. Íslenska

Az izlandi nyelvet körülbelül háromszázezer fő beszéli, ezért nem éppen a leghasznosabb, ha ennek a nyelvnek a tanulásával töltöd az idődet, helyette érdemesebb más skandináv vagy germán nyelveket tanulnod. Abban az esetben viszont, ha vonz téged a szigetország, és szívesen töltenél el több időt a területen, miért ne? Emellett egy egészen különleges nyelven is meg fogsz tudni szólalni, kicsit talán a skandináv mitológiát is közelebb érezheted magadhoz általa.

Menő, és kifejezetten hasznos nyelvek:

1. Kínai

A kínai nyelv nagyon nehéz, viszont nem feltétlen fog kárba veszni, ha megtanulod. Egyre több területen találkozhatsz kínai termékekkel, cégekkel, emiatt pedig érdemes megfontolnod, hogy ha már új dolgokat szeretnél kipróbálni, kezdj bele egy hosszú távú projektbe.

2. Orosz

Környékünkön gyakoriak a szláv nyelvek, a legtöbben pedig az oroszt beszélik közülük. Ha megtanulsz oroszul, érteni fogsz szlovák, cseh, horvát, lengyel, bolgár, szerb és természetesen ukrán szavakat is. Így egészen hasznos lehet, mellette pedig menőzhetsz a cirill íráskészségeddel is.

+ Interszláv

Az interszláv egy 2006-ban megalkotott mesterséges nyelv, melyet a szláv nyelveket beszélő személyek körülbelül kilencven százaléka megértene. Annak érdekében hozták létre, hogy minden szláv nyelvet beszélő személy képes legyen egymással érthetően kommunikálni.

Természetesen több olyan nyelv létezik még, amit igazán menő megtanulni. Szerinted melyek ezek?