Borban az igazság! - De hogyan lehetsz szőlész-borász?

Gyermekként ámulva nézted, ahogy édesapád szőlőt szüretel, majd borrá varázsolja? Mindig érdekelt a borválasztás rejtelme? Tudni akartad, hogy melyik ételhez passzol a vörösbor, és melyikhez a félszáraz? Tarts velünk, és tudd meg, hogy válhatsz jó borásszá!

Már az ókori görögök is hamar rájöttek, hogy a szőlőből kinyert gyümölcslét milyen különleges, bódító itallá lehet varázsolni, hogyha az embernek megfelelő tudása van hozzá. Így vált a bor a kereskedelem egyik alappillérévé. De a szőlőültetvények hallatán nem véletlen jutnak eszedbe a Toszkán vidékek! A római hódításoknak köszönhetően terjedt el hazánkban is a szőlőtermesztés és a borkultúra.

Már az ókori görögök is hamar rájöttek, hogy a szőlőből kinyert gyümölcslét milyen különleges, bódító itallá lehet varázsolni!Fotó / 123RF

Tudtad, hogy Magyarország egyik leginkább megbecsült és legnagyobb múltú szakmája a borászat?

Mit foglal magába a szőlész-borász szakma?

Alapvetően az élelmiszeripar ágazatához tartozik. A szőlőtermesztés művészete és az ebből készült ital készítése kéz a kézben járnak. Egy jó borművelőnek tudnia kell, hogy egyik vagy másik szőlőfajta melyik vidéken terem gazdagon, milyen metszést igényel és hányféle szakaszon megy keresztül a szüretig. Ezért igazán hasznos, hogy a képzések mindkét területen szakértelmet biztosítanak. A szakterület egyik nagy előnye, hogy az ember mind elméleti, mind gyakorlati szinten ki tud teljesedni, ugyanis a laboratóriumi precíz munka mellett részt vehet a szőlőültetvények gondozásában is.

Gondoltad volna, hogy az olyan elvárások mellett, mint a széleskörű ismeretek, a gyakorlatiasság és a pontos ízérzékelés, egy borásznak kifinomult szaglással is rendelkeznie kell?

Miből áll a képzés?

A szőlész-borász képzés általában hat-hét félévet ölel fel, attól függően, hogy szakképzés vagy mérnöki képzés mellett teszed le a voksod. Utóbbi természetesen egyetemi kereteken belül zajlik. Nagy előnye a képzésnek, hogy rendkívül gyakorlatorientált. De ahogy a bor értékét, úgy a borász sikerét is az idő hozza meg!

Ha szeretnél rákeresni a magyar szőlész-borász képzési lehetőségekre, akkor keresd fel a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal oldalát vagy az IKK oldalát.

De mivel leszel gazdagabb a képzés után?

  • Először is jártas leszel a szőlőtermesztésben, ismerve a lépéseket az ültetéstől a szüretig.
  • Érteni fogod, hogy a zamatos gyümölcsből hogyan lesz alkoholos ital.
  • El tudsz végezni egy minőségi ellenőrzést, laboratóriumi vizsgálatot.
  • Tudni fogod, hogyan lehet javítani a bor minőségén.
  • Jártas leszel a borok forgalmazásában.
  • Mindeközben bepillantást nyerhetsz más italkészítési fortélyokba is.
A képzés után érteni fogod, hogy a zamatos gyümölcsből hogyan lesz alkoholos ital.Fotó / 123RF

Mennyit is keres egy borász?

Mi tagadás, a borászatban sok pénz van! De nem mindegy, hogy a saját szőlőültetvényeden dolgozol, vagy sem. Ennek ellenére hoztunk egy viszonyítási pontot a KSH 2020-ban kiadott adatai alapján. Itt fel van tüntetve, hogy a borászok és egyéb szeszesital-gyártó szakemberek átlagosan 320 000 forintot keresnek. Ne feledd, ez bruttó érték, ami azt jelenti, hogy ebből még lejön az adózást!

És akkor egy kis érdekes!
Tudtad, hogy elég sok sztárnak saját borászata van? Például Sting és felesége az olasz vidéken vásárolt egyet, ahol leginkább organikus borokat készítenek. Egy másik híres sztárpárnak, David és Victoria Beckhamnek pedig Kaliforniában van borászata.
De ne gondoljuk, hogy a borászat csak férfiaknak való! Erre példa a híres színésznő, Drew Barrymore, aki saját maga készíti a Pinot Grigio nevű szőlő italt.