Borban az igazság! - De hogyan lehetsz szőlész-borász?
Gyermekként ámulva nézted, ahogy édesapád szőlőt szüretel, majd borrá varázsolja? Mindig érdekelt a borválasztás rejtelme? Tudni akartad, hogy melyik ételhez passzol a vörösbor, és melyikhez a félszáraz? Tarts velünk, és tudd meg, hogy válhatsz jó borásszá!
Már az ókori görögök is hamar rájöttek, hogy a szőlőből kinyert gyümölcslét milyen különleges, bódító itallá lehet varázsolni, hogyha az embernek megfelelő tudása van hozzá. Így vált a bor a kereskedelem egyik alappillérévé. De a szőlőültetvények hallatán nem véletlen jutnak eszedbe a Toszkán vidékek! A római hódításoknak köszönhetően terjedt el hazánkban is a szőlőtermesztés és a borkultúra.

Tudtad, hogy Magyarország egyik leginkább megbecsült és legnagyobb múltú szakmája a borászat?
Mit foglal magába a szőlész-borász szakma?
Alapvetően az élelmiszeripar ágazatához tartozik. A szőlőtermesztés művészete és az ebből készült ital készítése kéz a kézben járnak. Egy jó borművelőnek tudnia kell, hogy egyik vagy másik szőlőfajta melyik vidéken terem gazdagon, milyen metszést igényel és hányféle szakaszon megy keresztül a szüretig. Ezért igazán hasznos, hogy a képzések mindkét területen szakértelmet biztosítanak. A szakterület egyik nagy előnye, hogy az ember mind elméleti, mind gyakorlati szinten ki tud teljesedni, ugyanis a laboratóriumi precíz munka mellett részt vehet a szőlőültetvények gondozásában is.
Gondoltad volna, hogy az olyan elvárások mellett, mint a széleskörű ismeretek, a gyakorlatiasság és a pontos ízérzékelés, egy borásznak kifinomult szaglással is rendelkeznie kell?
Miből áll a képzés?
A szőlész-borász képzés általában hat-hét félévet ölel fel, attól függően, hogy szakképzés vagy mérnöki képzés mellett teszed le a voksod. Utóbbi természetesen egyetemi kereteken belül zajlik. Nagy előnye a képzésnek, hogy rendkívül gyakorlatorientált. De ahogy a bor értékét, úgy a borász sikerét is az idő hozza meg!
Ha szeretnél rákeresni a magyar szőlész-borász képzési lehetőségekre, akkor keresd fel a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal oldalát vagy az IKK oldalát.
De mivel leszel gazdagabb a képzés után?
- Először is jártas leszel a szőlőtermesztésben, ismerve a lépéseket az ültetéstől a szüretig.
- Érteni fogod, hogy a zamatos gyümölcsből hogyan lesz alkoholos ital.
- El tudsz végezni egy minőségi ellenőrzést, laboratóriumi vizsgálatot.
- Tudni fogod, hogyan lehet javítani a bor minőségén.
- Jártas leszel a borok forgalmazásában.
- Mindeközben bepillantást nyerhetsz más italkészítési fortélyokba is.

Mennyit is keres egy borász?
Mi tagadás, a borászatban sok pénz van! De nem mindegy, hogy a saját szőlőültetvényeden dolgozol, vagy sem. Ennek ellenére hoztunk egy viszonyítási pontot a KSH 2020-ban kiadott adatai alapján. Itt fel van tüntetve, hogy a borászok és egyéb szeszesital-gyártó szakemberek átlagosan 320 000 forintot keresnek. Ne feledd, ez bruttó érték, ami azt jelenti, hogy ebből még lejön az adózást!
De ne gondoljuk, hogy a borászat csak férfiaknak való! Erre példa a híres színésznő, Drew Barrymore, aki saját maga készíti a Pinot Grigio nevű szőlő italt.