Ebben még van jövő? - A nyomdász szakma bemutatása

A tinta, amely nyomot hagy maga után, a bekötött papírtömb, az új könyv illata. Érdekel, hogyan készülhetett a kedvenc olvasnivalód, miután az író már végzett a szöveggel? Nem eshetünk abba a tévedésbe, hogy a nyomdák világa elavult, keresetlen terület. A nyomtatás kéz a kézben fejlődik a mai technológiával. Cikkünkben egy újabb képzést mutatunk be: a nyomdász szakmát!

A nyomtatás rejtelmei és a könyvkészítés Johannes Gutenberg nevéhez kapcsolódik a reneszánsz kori Európában. (Ez csak az öreg kontinensre vonatkozik, Kínában már 200 körül feltalálták az írásos anyagok sokszorosítását.) Hazánkban Mátyás király uralkodása idején honosult meg. A nagy múltú és felettébb gyakorlatias szakma precíz munkát igényel a dolgozóitól. De joggal tevődik fel bennünk a kérdés, hogy a technológiával és a kijelzőkkel teli 20. században szükség van még nyomdászokra? A válasz: igen, és megmondjuk miért!

Kezdjük a legelején: mit csinál egy nyomdász?

A technológia világával párhuzamosan a nyomdaipar is hatalmasat fejlődött az utóbbi években. Az újabbnál-újabb gépek a nyomdákban is megjelentek, lehetővé téve, hogy a gyártás sokkal korszerűbben haladjon. Manapság már lézernyomtatók, különböző ívű nyomógépek, hajtogatógépek, cérnafűzőgép és miegymás segíti a szakemberek munkáját.

Így a nyomdászok munkája egy igazán kreatív szakmává fejlődött.

Habár manapság már nem kell olyan szintű fizikai munkát végezni, mint az előző évszázadban, a nyomdagépek beállítása és ellenőrzése megkövetel némi szakértelmet. Ilyen szempontból azt mondhatjuk, hogy a nyomdász teendői inkább műszaki jellegűek.

Fotó / Igor Terekhov

De nézzünk néhány feladatot, amit egy nyomdásznak el kell végeznie:

 • Kiválasztani, beállítani, ellenőrizni a technológiai felszerelést.
 • A célnak megfelelő papírfajtát kiválasztani.
 • A festékek, lakkok, és egyéb segédanyagokhoz igazítani a nyomdagépet.
 • Felmérni a festékterhelést és a színegyensúlyt.
 • Beállítani a papíradagolót.
 • Elindítani és felügyelni a munkafolyamatot.
 • Megvizsgálni a nyomtatott terméket.
 • Dokumentálni a folyamatot

Ugye, hogy nem tűnik unalmasnak és korszerűtlennek a nyomdász szakma?! A fent felsorolt feladatok alapján elmondhatjuk, hogy hasznos olyan kompetenciákkal rendelkezni, mint:

 • A műszaki, digitális ismeretek.
 • Az önállóság.
 • A problémamegoldási képesség.
 • A pontos és precíz munkavégzés.
 • Vagy épp a jó színlátás.
Érdekesség a nyomdászat felelősségéről:
Te már belegondoltál abba, hogy egy nyomdának mekkora felelőssége van abban, hogy milyen könyvek jelennek meg az olvasóközönség számára?
Az 1500-as évek elején Heltai Gáspár volt az erdélyi, pontosabban a kolozsvári kultúra egyik meghatározó alakja. Nyomdászként, lelkészként és széppróza íróként tevékenykedett. Ő felelt azért, hogy milyen írások jutnak el az olvasókhoz, melyek lesznek azok a művek, amelyek a kulturális közeget formálják. Emellett híres volt igényes munkavégzéséről és a gondosan kidolgozott kiadványairól is. Az egyik leghíresebb munkája az a hatalmas műfordítói vállalkozás, hogy magyarul is megjelentesse a Bibliát nyomtatásban.

Na de miket érdemes tudni a képzésről?

A szakképzés elkezdése előtt először is meg kell szerezned az érettségit. Ezt követően tudsz jelentkezni a hároméves nyomdász képzésre. A három év során az anyag 30 százalék elméletre és 70 százalék gyakorlatra van felosztva.

Mi tagadás, a gyakorlati felkészítés és tudás nagy előnyt jelent a munkaerőpiacon.  

Mint a legtöbb szakmában, úgy itt is elkülönülnek a feladatcsoportok. Jelen esetben három szakirányt különböztetnek meg, ezek: a nyomdaipari előkészítő, a nyomdaipari gépmester, valamint a nyomtatványfeldolgozó. A szakma teljes leírását az IKK oldalán találod.

Magyarországon több olyan központot is találsz, amelyek nyomdász képzést indítanak. Ezeket az intézmények megtalálod az interneten, egy térképen bejelölve, így könnyen kiválaszthatod a neked leginkább megfelelőt. De informálódhatsz a Magyar Nyomdász Társaság honlapján is!

Mennyit keres egy nyomdász?

Ismét az átlag bérezésről próbálunk tájékoztatni, ezért újra a KSH 2020-as adatait hívtuk segítségül. Az ott feltüntetett bruttó összeg pedig 393 000 forint. Ne feledd, hogy ez változhat a munkáltatók szerint.