Ez a világ legmetálabb szakmája: legyél öntvénykészítő

Magyarország nem a nehéziparáról híres, de a fémmegmunkáláshoz és öntéshez kifejezetten értünk! Éppen ezért, ha sokoldalú és hardcore szakmát keresel, akkor érdemes elgondolkodni az öntvénykészítőségen.

Ennek a cikknek a léptékén túlmutat annak a tárgyalása, hogy miért keresnek olyan jól, akik fémekkel dolgoznak, az viszont nem, hogy hogyan kerülhetsz közéjük! Az egyik legforróbb módja az, ha felcsapsz öntvénykészítőnek.

Miből áll az öntvénykészítő szakma?

A szakma teljes leírását az IKK oldalán találod. Röviden összeszedve, a te feladatod lesz az előírt fém megfelelő olvasztása, előkészítése öntéshez, illetve a folyamathoz szükséges szerszámok, formák el- és előkészítése, na meg persze maga az öntés is.

Ez nem jelenti azt, hogy lávaként izzó folyékony fémeket kell töltögess két kézzel egész nap. Sok helyen az öntés már egy erősen automatizált folyamat, amit az öntvénykészítőknek már csak felügyelniük kell. Az ismerőseid ezt nem kell tudják, hadd gondolják csak azt, hogy egész nap hőálló ruhában öntöd a fémet, mint egy vadállat.

Ez a szakma nem gyerekjáték

Nagy fizikai igénybevételt, szellemi készültséget igénylő szakma ez, így az egészségügyi alkalmassági vizsga kötelező. Egy öntödében nem babra megy a játék, a folyékony fém se embert, se gépet nem kímél, ha rossz helyre folyik!

Fotó / Shutterstock

A kreativitást sem kell hanyagolnod

Öntvényeket nemcsak gyárakban készíthetsz, hanem kis léptékben otthon is, ha megvan hozzá a megfelelő felszerelésed és műhelyed. Ha elég ügyes vagy, akár saját öntőformákat is készíthetsz, innen kezdve pedig csak a kreativitásod szabhat határt, hogy milyen király eszközöket vagy díszeket készítesz el.

Mit kell tenned, és mennyit kereshetsz?

Az ötvénykészítő képzés három éves, ami során a könnyűfém, illetve a vas- és acél szakmairányokat lehet választani. Utóbbi magától értetődő, az előbbi pedig például az alumínium öntést takarja.

A Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere szerint a fémöntőminta-készítők nemcsak fém, hanem más anyagok, például gipsz- és műgyanta öntésben is kamatoztathatják a tudásuk. Tehát, ha valamiért bedől a teljes magyar fémipar, akkor is lesz állásod! Méghozzá olyan, ami nem is fizet rosszul. A KSH 2020-as adatai alapján az ebben a szakmában dolgozók átlagosan bruttó 330 ezer forintot keresnek.