Keltsd életre a színpadot: Hogyan legyél színház- és rendezvénytechnikus?

A technológia rohamos fejlődése elérte a színházak, a televízió és a rendezvények világát is. Manapság már sokkal színvonalasabb produkciókkal lehet örvendeztetni a nézőket, hála a változatos hang- és fényeffekteknek. De ki az a szakember, aki ezeket kezeli? Mi a pontos feladata? És hogyan tanulhatod ki a szakmát? Megválaszoljuk a kérdéseket!

Milyen feladatok várnak rád?

A színház- és rendezvénytechnikus kivitelezi mindazokat a vizuális, auditív és egyéb elképzeléseket, amelyeket a rendező megálmodott az előadással kapcsolatban. Amellett, hogy az alkotási folyamat első része egy roppant kreatív szakasz, a továbbiakban gyakorlati, kétkezi munkára is lehetősége nyílik.

A munkafolyamat során számos területen kell dolgoznia műszaki eszközökkel.

Be kell programoznia a látvány- és színpadtechnikai jeleket, felügyelnie kell a színpadi tér biztonságát, üzemeltetni azokat az eszközöket, amelyeket a színészek a produkció során használnak. De emellett ő foglalkozik a műszaki rajzok értelmezésével, az új produkció előírásaival kapcsolatos információk begyűjtésével is. Plusz, ott kell lennie a próbákon, hogy követni tudja az alkotási folyamatot, hiszen a megvalósítás során történhetnek változások a darabbal, ami alakíthatja az ő munkáját is.

Tudod, hogy mi az a greenbox stúdió?

Biztosan te is láttál már olyan kulisszák mögött készült képet, ahol a forgatáson a szereplők épp azt a jelenetet játsszák el, ahol a párizsi lakás erkélyén nézik a naplementét. Csak épp se naplemente, se Eiffel-torony! Talán a stáb mégse utazott el a francia fővárosba, hogy leforgassa ezt a három perces jelenetet?

A hollywoodi filmipartól átvett technika, a greenbox stúdió, manapság már a legtöbb forgatáson megjelenik segédeszközként. (Kisebb kivitelben pár Youtuber is él az alkalmazásával.) Ez a nagy zöld (esetenként kék) vászon segíti a stáb munkáját abban, hogy a legkülönfélébb helyszíneket is meg tudják jeleníteni az alkotásban. Színe miatt könnyen elkülöníthető a háttértől, valamint a többi színtől. Így lesz ebből a felületből – számítógépes munka során – egy teljesen más háttér.

Milyen képességekre van szükséged?

Mint minden munkahelyen, itt is elvárt a pontosság, a precizitás és a kapcsolatteremtő képesség. Mivel ez egy alkotómunka, elvárt a nagyfokú kreativitás, a gyakorlatiasság és a szervezőképesség. De az együttműködés mellett elengedhetetlen, hogy tudjon önállóan dolgozni, képes legyen önálló döntéseket meghozni egy-egy részlet kapcsán.

Nem mehetünk el amellett, hogy a legtöbb színházi produkciót és másfajta rendezvényt esti órákra szerveznek. A technikusnak ott kell lennie az eseményen, hogy a különböző beállításokat elvégezze, monitorozza a rendezvényt, figyeljen a világításra stb. Úgyhogy, mindenképp vedd számításba, hogy az esti elfoglaltságod meglesz!

A technikusnak ott kell lennie az eseményen, hogy a különböző beállításokat elvégezze, monitorozza a rendezvényt, figyeljen a világításra.Fotó / 123RF

Milyen képzést kell elvégezni?

Ahhoz, hogy színház- és rendezvénytechnikus váljék belőled, első lépés a képzésre való jelentkezés. Belépőként szükséged lesz alapfokú iskolai végzettségre.

Az országban több intézmény is indít ilyen képzést, amely átlagosan 5 évet ölel fel, ahogy azt az Innovatív Képzéstámogató Központ oldalán is láthatod. Ugyanitt tájékozódhatsz képzések indulásáról, azok helyszínéről, valamint felvételi követelményekről.

A szakmán belül 5 különböző specializációt különítenek el, ezek: a porondtechnikus, a színpadi hangtechnikus, a színpadi világítástechnikus, a színpadi vizuáltechnikus és a színpadtechnikus.

Meg tudsz élni belőle?

A színházak és rendezvények fényűzése mögött mindig nagy kérdés volt a bérezés. Ez nincs másként manapság sem. Megnéztük a KSH 2020-as adatait, hogy megtudjuk mennyit kereshet a színház- és rendezvénytechnikus szakember. Az összesítés szerint – ahol kiegészítő filmgyártási és színházi foglalkozásként szerepel – átlagosan 440 000 forint a bruttó jövedelem.