Kertész leszek, fát nevelek - Ez vár rád, ha kertész szeretnél lenni

Ha te is azok közé tartozol, akik szeretik, ha a munkájuk gyümölcsét időről időre a kezükbe foghatják, akkor nézz utána most, hogy neked való-e a kertész szakma.

A mindennapjaink során amikor kezünkbe veszünk egy gyümölcsöt, vagy végigsétálunk a bolt sorai között, eszünkbe sem jut, hogy az egész nem jöhetne létre mezőgazdasági szakemberek nélkül. A pandémia alatt sokan rákaptunk a szobanövény nevelgetésre, vagy egy kis kertészkedésre, mégsem tudjuk, hogy mennyi minden tartozik ebbe a szép szakmába. Talán épp itt találod meg majd a hivatásodat?

Mi tartozik a kertész szakmába?  

A kertész technikusi szakma széleskörű ismereteket nyújt azoknak, akik érdeklődnek a mezőgazdaság és erdészet szakirány iránt. A kertész szakma önmagában nagyon tág fogalom és számos szakmairányt foglal magába: dísznővénytermesztő, virágkötő, gyümölcstermesztő, gyógynövénytermesztő, parképítő és -fenntartó, valamint zöldségtermesztő szakmairányt is.

Mit csinál egy kertész?  

Aki ezt a szakmát választja az tanulhat az ágazathoz tartozó termesztési, forgalmazási, műszaki, gazdálkodási feladatokról. Feladatai szerteágazóak, íme néhány példa rájuk:

  • Gyümölcsöskert, szőlőskert, zöldségeskert, gyógynövénykert, díszkert ellátása.
  • Parkfenntartási feladatok ellátása.
  • Parképítés.
  • Virágkötészeti alkotások készítése.
  • Rendezvények, esküvők, más események virágos díszeinek elkészítése.
  • Virágüzlet mindennapos üzemeltetése.
  • Mezőgazdasái vállalkozás megtervezése és elindítása.

Mennyi idő kitanulni ezt a szakmát?  

A kertész technikusi képzés a mezőgazdaság és erdészet ágazaton belül egy 5 éves képzés, ahol ez idő alatt érettségit is szerzel a technikusi végzettség mellé. A kertész technikusi szakma bővebb leírását az IKK oldalán itt találod meg.

Fotó / 123RF

A kertész képzés a mezőgazdaság és erdészet ágazaton belül 3 éves képzéssel végezhető el, ennek a részletesebb leírását az IKK oldalán találod.

Ha pedig úgy érzed, hogy ennél is többre vágysz tanulás terén, akkor utánanézhetsz, hogy mennyire neked való a kertészmérnöki szak. Továbbá a tájépítészet is lehet, hogy érdekelhet, ahol tájépítő és kertépítő mérnöki szakon tanulhatsz felsőoktatásban. Mind a két esetben 7 féléves oktatásra számíts.

Mivel a szakmán belül rengeteg különböző szakirány van, sok más érdeklődési körű és beállítottságú ember megtalálhatja a számításait ezen a területen. Aki kreatívabb foglalkozást keres, annak jó választás lehet a virágkötészet, aki nem ijed meg a fizikai munkától, annak a parképítés való, és annak is jó választás lehet, aki inkább a vállalkozás és a menedzsment oldal iránt érdeklődik.Aki ezt a képzést választja, annak fontos, hogy jó állóképessége és kézügyessége legyen, valamint lényeges a szervezőkészség és a csapatmunka szeretete is.

Mennyit keres egy kertész?  

A KSH adatai szerint 2020-ban egy dísznövény-, virág és faiskolai kertész és csemetenevelő körülbelül bruttó 218-236 ezer forint között keres.

Ha érdekel ez a szakma, akkor a Nemzeti Szakképzési és felnőttképzési Hivatal oldalán csekkolhatod, hogy milyen intézményekben lehet kertész technikusi végzettséget szerezni.