A divat a mindened? Tudj meg mindent a divatszabó szakmáról!

Ha érdekel a divat, a stílus és az öltözködési trendek, emellett nem áll távol tőled a kézműveskedés, akkor a divatszabó szakmát neked találták ki. Tudj meg többet róla most!

A divatipar folyamatos átalakuláson megy át. Nem olyan régen, még mindenki a saját méreteire szabott ruhákban járt, mára azonban a tömegtermelés megjelenésével ez a szép szakma eltűnőben van. Sokan kezdik újra felfedezni a személyre szabott ruhák örömét, hiszen a szabványos méretek között nehezebb megtalálni azt a darabot, amelyik tökéletesen illik ránk, mint hinnénk. Ezzel párhuzamosan egyre nő az igény olyan konfekció darabokra is, amelyek fenntartható anyagokból és etikus gyártás során készültek. Ha nem vagy híján kézügyességnek és szeretnél segíteni az embereknek abban, hogy ruhájuk a legjobb formájukat mutassa, fedezd fel a divatszabó szakmát!

Mit csinál egy divatszabó?

Divatszabóként női és férfi szabó szakirány közül választhatsz. A munka keretében a szabó a divat szerint megtervezi a ruhadarabok színeit, formáit, ezek után egyedi vagy konfekció darabokat állít elő. Ha egyedi termékről van szó, akkor a teljes folyamatot ő vezényli le, a megrendeléstől kezdve, a tervezésen és elkészítésen át, egészen az értékesítésig. Íme, néhány példa egy divatszabó konkrét feladataira:

  • Ismeri a gyártási folyamatot a megrendeléstől az értékesítésig.
  • Ismeri a ruhakészítés műszaki és technológiai fogásait, és ezeket alkalmazza munkája során.
  • Használja a gyártási művelethez szükséges gépeket.
  • Ellenőrzi a gépek beállításait.
  • Ért az alapanyagokhoz és a minőségi elvárásokhoz.
  • Alkalmazza a digitális technológiákat.
Mit csinál egy divatszabó?Fotó / 123rf

Mennyi idő kitanulni ezt a szakmát?

A divatszabó képzés a kreatív ágazat 3 éves képzése, melynek a végén szakképzettséget szerezhetsz az általad választott szakmairányban.

Tudtad, hogy Gianni Versace is egy varrodában kezdte?

A világhírű, tragikus sorsú tervezőzseni 1946-ban született Olaszországban egy négygyermekes családban. Édesanyjának varrodája volt, ahol több varrónőt is foglalkoztattak. Gianni is itt kezdett tanonckodni már egészen fiatal korában. Eleinte az építészet érdekelte, majd 26 évesen Milánóba költözött, hogy divattervezéssel foglalkozzon. Két konfekció kollekciót is tervezett egy olasz gyártónak, de akkor vált igazán híressé, amikor saját butikját is megnyitotta 1978-ban.

Milyen képességekre van szüksége egy szabónak?

Mivel szabóként a ruhák elkészítésében is szerepet kapsz, fontos a jó kézügyesség. A tervezéshez, az anyagok, színek és szabások kiválasztásához fontos az esztétikai érzék, továbbá a jó színlátás is elengedhetetlen. A tervezést az is nagyban megkönnyíti, ha pontos szemmértékkel rendelkezel. Természetesen lényeges a kreativitás és az új megoldások iránti érdeklődés is.

Mennyit keres egy divatszabó?  

A KSH 2020-as adatai szerint egy szabó keresete havonta átlagosan bruttó 233 ezer forint volt.

Ha érdekel a szakma, akkor kattints és nézd meg a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal oldalán, hogy pontosan hol és milyen intézményekben tanulhatsz divatszabónak.