Vigyázz mások látására! Így lehetsz optikus vagy optometrista

A rövidlátás globális jelenséggé vált, és a gyakorisága az évekkel egyre csak nőni fog. Ennek tükrében, ha optikus vagy optometrista leszel, úgy húzhatsz mindebből hasznot, hogy közben valóban segítesz is az embereken.

Egyes előrejelzések szerint 2050-re a felnőtt lakosság fele rövidlátó lesz. Öröm az ürömben, hogy így viszont optikusnak lenni olyan, mint sírkőfaragónak. Mindig lesz rá kereslet.

Optikus vs. optometrista

A két végzettség között éles különbség van. Az optikus (régi nevén látszerész) egy szakképzéssel megszerezhető szakma, ami után készíthetsz és receptre kiadhatsz szemüvegeket, kontaktlencséket, illetve értékesítőként segíthetsz a vásárlóknak megfelelő keretet választani. Utóbbihoz nem árt egy kis szépérzék.

Ezzel szemben az optometrista, az orvosi diagnosztikai alapszak optometria specializációjából kell lediplomázzon, tehát ez egy felsőoktatási képzés. Miután ezt elvégzed, szemvizsgálatokat végezhetsz, és felírhatsz lencséket a szemüvegre szorulóknak. Tehát ez sokkal több tudást igényel, és jóval nagyobb felelősséggel is jár.

Erre a szakmára biztos mindig lesz kereslet.Fotó / 123rf

A kettő együtt működik

A fentiek alapján látszik, hogy ez a két szakma szorosan összekapcsolódik, végzettség szintje ide vagy oda. Ez nagyon jó hír, ha ezen a területen akarsz elhelyezkedni, ugyanis a karrierednek nagyon stabil állomásai lesznek. Megszerezheted az optikus szakvégzettséget, ami után elkezdesz dolgozni, és közben levelező tagozaton elvégzheted az optometrista képzést is.

Természetesen ez nem gyerekjáték, de két hasznos végzettséged lesz, és páratlan tudásod.

Mennyi idő és pénz?

Az optikus 2 éves szakképzés, az optometria pedig 4 éves egyetemi képzés. A KSH 2020-as adatai alapján, optikusként bruttó 250 ezer körül fogsz keresni, optometristaként viszont már bruttó 400 ezer forinttal nézel szembe, pályakezdőként is.

Az optikus szakmáról itt olvashatsz bővebben, az oktató intézményeket a szakmakeresőben találod. Az optometristáról pedig itt tájékozódhatsz, képzésekre jelentkezni majd a Felvi.hu-n keresztül tudsz.