Színes szakma, amivel jól is kereshetsz: Festő, mázoló, tapétázó

Kiskorodban imádtad a színezőkönyveket, imádtál a vonalak közt mozogni? Netán a dekupázs volt a kedvenc elfoglaltságod? Akkor a festő, mázoló, tapétázó szakmát neked találták ki!

Tisztasági festésre rendszeresen szükség van minden háztartásban, szóval festő, mázoló, tapétázó szakemberekre is mindig szükség lesz, még akkor is, ha picit lelassul a most gyorsan pörgő építőipar. Tehát, ha ebben az iparágban akarsz elhelyezkedni, ez a szakma mindig stabil választás lesz.

Mit csinál egy festő, mázoló, tapétázó?

A fő munkaköri kötelességeit valószínűleg nem kell ecseteljük ennek a szakmának, de lássuk a kevésbé egyértelműbbeket! Ugyanis pacsmagolni mindenki tud, de mégse lesz tőle szakember.

A jó mester nemcsak precízen dolgozik, hanem felméri a helyzetet. A lehető legjobb bevonatrendszert választja az adott feladahoz, hogy ne pattogjon le egy év után a frissen kent falról a festék. Ezekhez a bevonatokhoz előkészíti a felületet és a környezetét, hogy a megrendelőknek ne a felhólyagosodott fal árnyékában kelljen kapargatniuk az odaszáradt festékcseppeket a parkettáról.

Kinek való ez a szakma?

Akinek van szépérzéke, odafigyel a részletekre, jó az egyensúlyérzéke (tud lépkedni a létrával, ami ultramenő dolog), lát térben, és bírja a monoton munkát. Utóbbi azért fontos, mert bár rengeteg féle megbízást kaphat egy festő, munka közben sokáig ugyanazokat a mozdulatokat kell végeznie, egyenletesen és precízen.

Különlegesebb munkákat is el tudsz vállalni, ha szó szerint szépen festesz. Az emberek többet is kifizetnek például egy egyedi festésű gyerekszoba miatt, mintha minden fal ugyanolyan színűre lenne mázolva. De éttermek, óvodák és szállodák is kérhetnek különlegesebb falfestéseket.

Mik a feltételei és mennyit kereshetsz vele?

A képzés három éves, ami után belecsaphatsz a festékes vödörbe. A festők bruttó bére nem kiemelkedő a KSH 2020-as adati alapján, átlagosan bruttó kétszázhatvanezret visznek haza alkalmazottként.

A képzés három éves, ami után belecsaphatsz a festékes vödörbe.Fotó / 123rf

Ez nem túl kecsegtető, de vállalkozóként jobbak a kilátások. Vaskos kötegeket vihetsz haza, úgy, hogy különösen drága szerszámokra sincs szükséged ehhez a munkához. A drágább festéket pedig úgy is a vásárlók igényei szerint fogod megvásárolni, és ennek mérten kiszámlázni. Szóval, a képzés után könnyen belevághatsz egyedül, és ha jól dolgozol, akkor biztosan lesz munkád. Utóbbit tartsd észben, ugyanis, ha mindenhol elkapkodod a munkát a gyors meggazdagodás reményében, akkor sehova sem fognak visszahívni!

A szakmát oktató intézményeket, és részletes leírását, az IKK oldalán találod.