Panziós-fogadós szakma: Aki összetartja a szálloda gépezetét

Ha érdekel a vendéglátás, és szívesen segítesz másoknak szervezéssel és problémamegoldással, akkor csekkold a panziós-fogadós szakmát.

Akinek már volt lehetősége betekinteni a szállásadói vendéglátás világába, az tudja, hogy mennyire sok múlik a vendéglátóhely vezetőjén, a front desk manageren és mindazokon, akik a vendégek rendelkezésére állnak. A vendégeknek mindig van kihez fordulniuk az ügyes-bajos dolgaikkal, van valaki, aki ért a szervezéshez, és mindent kézben tart, hogy a sok szereplővel működő gépezet simán fusson a maga útján.

Mit csinál egy panziós-fogadós?

Ez a szakma olyan szakembereket képez, akik nagyon sokféle feladatot láthatnak el a turizmus-vendéglátáson belül. Mivel a szakma dinamikusan fejlődik, a feladatok is gyakran változnak és bővülnek, íme néhány példa a teljesség igénye nélkül:

  • A vendéglátóhely általános üzemeltetése
  • Marketing tevékenység végzése
  • Kapcsolattartás a vendégekkel
  • Kapcsolattartás más szolgáltatókkal, partneri viszony kialakítása
  • Logisztikai feladatok
  • Munkatársak irányítása, munkájuk szervezése, értékelése
  • Programszervezés a vendégek számára
  • Karbantartások és a vendéglátóhely környezetének biztosítása
Ez a szakma olyan szakembereket képez, akik nagyon sokféle feladatot láthatnak el a turizmus-vendéglátáson belül.Fotó / 123rf

Mennyi idő kitanulni a fogadós szakmát?

Amennyiben ezt a szakmát választod, 3 éves képzésben lesz részed, melynek a végén szakképzettséget szerezhetsz.

A legjobb szállodás sorozatok

Ha imádod a kosztümös filmeket, és szeretted a Downton Abbey-t is, akkor a Grand Hotelt is neked találták ki. Ez a spanyol sorozat 1905-ben játszódik, és bővelkedik mindenben amiben kell: látványos helyszínek, elegáns kosztümök és izgalmas cselekmény. A cselekmény középpontjában egy férfi áll, aki az elegáns hotelbe érkezik, hogy utánanézzen, mi történt az eltűnt nővérével.
Ha valami modernebbre és vidámabbra vágysz, akkor legjobb ajánlatunk számodra a Szívek szállodája, ami egy amerikai kisvárosban követi nyomon anya és lánya kalandjait a kétezres évek hajnalán. Míg Rory, a 16 éves éltanuló az iskola és a kapcsolatok világában próbál boldogulni, addig édesanyja, Lorelai egy szállóban dolgozik, majd később saját fogadót nyit.

Milyen skillekre van szüksége egy fogadósnak?

A legfontosabb a jó kommunikációs készség és a talpraesettség, hiszen a vendégektől kezdve a többi kollégáig mindenkivel szót kell értenie annak, aki ebben a szakmában dolgozik. Éppen ezért nagyon fontos a jó problémamegoldó képesség, a vendégszeretet és a szervezőképesség is.

Mennyit keres egy fogadós?

A KSH 2020-as adatai szerint egy pályakezdő vendéglős bruttó 233 ezer forintot keresett.

Ha érdekel ez a szakma, és tudni szeretnéd hol tanulhatod ki, próbáld ki a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szakmakeresőjét.