Légy te az emlékek őre - Így válhatsz hivatásos fotográfussá

Ha előszeretettel kapod elő a telefonodat vagy fényképezőgépedet fontos eseményeken vagy egy átlagos hétköznapon, és küldetésednek érzed, hogy minden pillanatot megörökíts, akkor a fotográfus szakmát neked találták ki!

A közösségi média világában, különösen az Instagramnak köszönhetően manapság már mindenki önjelölt fotósnak gondolja magát. A fotográfus szakma elsajátításához viszont jóval több kell, mint kattintani néhányat egy fényképezőgéppel. Ha kíváncsi vagy rá, hogyan válhatsz fotográfussá, mindenképpen olvass tovább!

Mit csinál pontosan egy fotográfus?

Egészen magától értetődőnek tűnhet, hogy a fotográfus legnagyobb feladata különböző fényképek elkészítése megrendelésre. Események dokumentálása, portrék készítése, tárgyfotózás, termékfotózás: a lehetőségek tárháza szinte végtelen. Fontos még kiemelni a munkaeszközök karbantartását is, hiszen tökéletesen működő eszközök nélkül veszélybe kerül a munka minősége.

Fotó / Vadym Drobot

A fotográfus ezen kívül általában fotóalbumok, fotókönyvek készítését is vállalja, valamint nyomdai előkészítést, nyomtatást is csinál. A digitalizációnak köszönhetően pedig a fotók retusálása is a fotográfus munkájának részét képezi.

Milyen készségekkel kell rendelkeznie egy fotográfusnak?

Ahogy azt már fentebb is kiemeltük, egy fotográfus munkája nem abból áll, hogy kattint néhányat egy profi fényképezőgéppel. Fontos hangsúlyozni, hogy egy jó szakember nemcsak használja, hanem ismeri is az eszközt, amivel dolgozik. Egy sikeres fotográfus a megrendelt fényképek elkészítésén kívül széleskörű műszaki és technikai ismeretekkel rendelkezik. Ezen kívül természetesen nem elhanyagolható a kreativitása, valamint az esztétikai és művészi érzéke sem.

A sikeres szakmai elhelyezkedés tekintetében pedig elengedhetetlen az önállóság és a jó kapcsolatteremtő készség, hiszen minél jobban fel tudod találni magadat, és minél jobban ismered a piacot, valamint a megrendelők igényeit, annál gyorsabban találhatsz ügyfeleket és megrendelőket is.

Aki a munkájának élt és halt - Robert Capa
Robert Capa nevét valószínűleg már te is hallottad korábban, azzal viszont lehetséges, hogy nem vagy tisztában, hogy valójában egy Friedmann Endre nevű magyar fotóst takar a személye. Robert Capa a világ egyik legjelentősebb dokumentumfotósa és haditudósítója volt, aki olyan történelmi jelentőségű eseményeket örökített meg, mint a normandiai partraszállás, amit mellesleg egyedül ő fotózott. Egy félelmet nem ismerő, mindenre elszánt művész volt, aki munka közben a frontvonalon hunyt el, Indokínában véletlenül egy taposóaknára lépett.

Mi kell ahhoz, hogy fotográfus legyél?

A fotográfus szakma egy 5 éves technikumi képzés során sajátítható el, melynek végén a tanulók érettségit és egy technikus szintű szakképzettséget szereznek meg. Két szakmairány közül választhatsz: lehetsz kreatív fotográfus, aki látvány központú anyagokat készít, vagy művészeti fotográfus, aki alkotásaival a médián keresztül szólítja meg a társadalom tagjait, és tájékoztatja őket, valamint befolyásolja, formálja a vizuális gondolkodást.

Magyarországon jelenleg 10 helyen folyik fotográfus képzés, a részletekről pedig az Innovatív Képzéstámogató Központ honlapján olvashatsz.

Fotó / 123RF

Mennyit keres egy fotográfus?

Egy fotográfus átlagos havi bevételét nem egyszerű meghatározni, hiszen számos tényező befolyásolja, épp úgy, ahogy sok más vállalkozást is. Függ a szolgáltatások árazásától, a teljesítendő megrendelések számától, valamint a kiépített kapcsolatoktól is. Nem véletlen, hogy az esküvői fotósok számára a nyári hónapok a jövedelmezőbbek.

Ha pedig mégis a számokra fókuszálunk, akkor a KSH 2020-as évre vonatkozó adatai szerint a szakmában elhelyezkedők átlagosan bruttó 365 ezer forintot keresnek egy hónapban.