Az egyik legkreatívabb munka: Hogyan lehetsz grafikus?

Mindig jól ment a rajzolás? Imádtad megtervezni, hogy milyen legyen a szobád fala? Gondoltál már arra, hogy grafikus legyél? Ezzel a szakmával úgy mutathatsz görbe tükröt a világnak, hogy meg sem kell szólalnod – persze csak, ha szeretnél.

A történelem és a technológia alakulásával a grafikus szakember munkaköre is nagyon sokat fejlődött. Gondoljunk csak az ókori egyiptomiak által rajzolt hieroglifákra, amelyek akkor írásként funkcionáltak. Majd a középkorban az íródeákok dolga volt a sokszorosítás. Ezután következett Gutenberg a nyomda koncepciójának megteremtésével, az ipari forradalomból pedig rengeteg plakát maradt ránk, de még továbbfejlődött a szakma formavilága a technológia szárnyalásával is.

Milyen teendőid lennének grafikusként?

A grafikus munkája mindig egy összetett vizuális folyamatot jelent. Első és egyik legmeghatározóbb lépés a tervezés. Ebben a grafikusnak fontos szerepe van, hiszen itt tudja megadni az irányelveket, amelyek mentén egy projekt elindul. De mit is jelent még ez? Mondjuk azt, hogy – jobb esetben – önálló véleményalkotásra is esélye nyílik. Itt jön be a képbe az elengedhetetlen esztétikai érzék szerepe is. Ezután a grafikusnak olyan feladatai is lehetnek, ahol alkalmaznia kell a képalkotás, a fényképészet, a tipográfia és az animáció terén szerzett ismereteit. Mindezek mellett nem feledkezhetünk meg arról, hogy ez egy alkotói szakma, ahol mind a körülmények, mind a folyamat nagyon alakítható.

Fotó / Shutterstock

Milyen kompetenciákra van szükséged a képzés elvégzéséhez?

Talán nem is kell magyarázzuk, hogy egy alkotó embernek létszükséglete, hogy kreatív legyen. Persze, nem elég megálmodni a dolgokat, hanem meg is kell valósítani, ezért a kézügyessége is jó kell, hogy legyen! Valljuk be, hogy az alkotási folyamat sok esetben egy magányos szakma, ahol az embernek önállónak kell lennie. De ha mégis többed magaddal hoz össze a sors, vagy épp a felettessel kell szót érteni, akkor mindenképp jól jön a kommunikációs, az együttműködési és a szervezési készségek helyes alkalmazása. A szakmai képzés 5 évből áll, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.

Hol helyezkedhetsz el és mennyit kereshetsz grafikusként?

Tervezőstúdióknál, reklámügynökségeknél, könyv- és lapkiadóknál is dolgozhatsz. De akár saját vállalkozásba is kezdhetsz! A KSH 2020-as adatai alapján a grafikusként dolgozó szakemberek átlagosan bruttó 485 000-et keresnek. Ne felejtsd el, hogy ez nagyban függ attól, hogy milyen önpromót csinálsz! Egy kis reklám mindig megéri, hiszen több emberhez eljutnak az alkotások, és nagyobb eséllyel keresnek meg munkával.

Ha szeretnél többet megtudni a grafikus képzés feltételeiről, az oktatásról és az egésznek a kimeneteléről, akkor az Innovatív Képzés Központ oldalán találhatsz hasznos infókat!