Válaszd a legízletesebb szakmát, légy tejtermékkészítő!

Oda meg vissza vagy a sajtos ételektől, a kedvenceid a tejdesszertek? A gyümölcsjoghurt a mindened, és minden ebédhez veszel bolti kakaót? Mindezek mellett még szívesen dolgoznál az élelmiszeriparban is? Öregem, akkor a tejtermékkészítő szakmát neked találták ki!

Túlzás nélkül alapélelmiszer a tej, felfoghatatlan mennyi mindent lehet készíteni a fehér, folyékony aranyból, ami a tehenek és kecskék tőgyéből jön ki. Emiatt elképesztően sokszínű lehet egy tejtermékkészítő élete.

Mit csinál egy tejtermékkészítő?

Már nem a kezével köpüli a vajat, arra mérget vehetsz! Helyette a legmodernebb, úttörő élelmiszeripari technológiákkal készít kiváló minőségű tejtermékeket, a sajttól kezdve, a kefíren át, a tejszínig. És ami a legfontosabb: ezeket kóstolás és kinézet alapján értékelni is tudja.

Mindemellett az élelmiszeriparban kötelező és kiemelten fontos biztonsági előírásokat is ismeri és betartja. Kevés cinkebb dolog van annál, amikor egy gyártó tejtermékét vissza kell hívni, hiszen a tejiparban nem babra megy a játék, ha fertőzésekről van szó.

Fotó / Shutterstock

A fentiek alapján ne hidd azt, hogy csak a nagyiparban helyezkedhetsz el ezzel a szakmával. A hagyományos irányt is képviselheted, ha szeretnéd. Ugyanis a manufaktúráknál is megtalálhatod a számításaidat, és akár szabadjára engedheted majd a fantáziádat is. A szokásos módon, az IKK oldalán bővebben olvashatsz a szakmáról.

Hogy lehetsz tejtermékkészítő és mennyit kereshetsz vele?

A klasszikus módon, három év alatt végezheted el a tejtermékkészítő szakmát, amihez az oktató intézményeket a NIVE szakmakeresőjében találod meg. De téged nem ez érdekel, hanem az, hogy mennyit kereshetsz potenciális sajtmesterként!

A jó hír az, nem keveset zsebelhetsz be, a bruttó átlagbér a KSH 2020-as adatai szerint 350 000 forint volt a szakmában. Ez is tanúskodik arról, hogy ez egy komoly szakma, amiben van jövő! Meg jó sok sajt is!