Nyelvvizsga: tippek a tökéletes szóbelihez

 A nyelvvizsga szóbeli része sokak számára ijesztő lehet, hiszen magabiztosan és összeszedetten kell beszélni idegen nyelven rövid idő alatt. Épp ezért összegyűjtöttük, hogyan készülj fel rá és mire figyelj oda mindenképpen, hogy a legjobb eredményt tudd kihozni magadból!

1. Készülj fel előre a bemutatkozásra

Minden szóbeli nyelvvizsgán az a legelső kérés, hogy mutasd be magad röviden. Előnyt jelent, ha nem ott kell rögtönözve kitalálnod mit is válaszolj erre a kérdésre, hanem már előre kitalálod, hogy hogyan tudod magad bemutatni röviden, maximum pár mondatban. Ennek a kérdésnek az a funkciója, hogy elkezdődjön a beszélgetés és belerázódj a feladatba, de plusz pont a vizsgáztatónál, ha érzi, hogy összeszedetten érkeztél.

2. Nézz utána a témaköröknek!A nyelvvizsgák előre meghirdetik a szóbeli témaköröket, amikből fel fogják tenni neked a kérdéseket. Ezek általában elég tág kérdéskörök, mint például a család, munka, életmód, ezért mindenképpen olvass utána az összes téma kulcs kifejezéseinek, aktuális kérdéseknek, és alakíts ki előre egy általános elképzelést a témáról magadban.

Forrás: Shutterstock

 3. Maradj a magabiztos tudásodnál!

Az a legfontosabb, hogy folyékonyan, átgondoltan és magabiztosan tudj beszélni. A szóbeli vizsga nem jó alkalom arra, hogy a bizonytalan tudásodat leteszteld, hiszen abban könnyen véthetsz hibát vagy belekavarodhatsz a mondanivalódba. A kellemetlenségek elkerülése miatt maradj inkább azoknál a szerkezeteknél és kifejezéseknél, amiket magabiztosan használsz!

4. Figyelj a nyelvezetedre!A nyelvvizsga szóbeli egy hivatalos szituációnak számít, tehát kerülnöd kell a szlenges kifejezéseket. Aktívan kell figyelned arra, hogy minél választékosabban beszélj, különféle szószerkezeteket, kifejezéseket, igeidőket elrejtve a mondataidban, hiszen ezekre fogsz pontot kapni. Próbáld kerülni a nagyon rövid, egyszavas válaszokat, és a kérdések után inkább állj meg egy pillanatra összeszedni a gondolataidat, sose kezd úgy a mondatod, hogy te sem tudod mi lesz a vége!5. Légy kreatív!

A szóbeli nyelvvizsgán hatalmas plusznak számít, hogy ha el tudsz rugaszkodni az alapvető, nyilvánvaló gondolatmenetektől, képleírásoktól, témáktól és valami egyedit tudsz belevinni a mondanivalódba. Ragadd meg a vizsgáztatókat egy kreatív történettel vagy egy szokatlan ötlettel, új perspektívával, és garantáltan értékelni fogják!

+1 Ne görcsölj rá túlságosan!Egy egészséges szintű vizsgadrukk lehet pozitív hatású, de ha túlságosan szorongsz a szóbelitől, az rontani fog a teljesítményeden. Akkor lesz a legjobb a fellépésed, hogy ha nyugodt maradsz, és végig magabiztosan beszélsz!